Comentariu: Eusebiu Tihan (www.tihan-asociatii.ro)
Sunt o persoana ce traieste in Romania dar consider că datorită frumuseţii, a tehnicii regizorale, a măiestriei actorilor pot înţelege foarte bine istoria artei si culturii coreene. Nu cunosc limba coreeana dar jocul psihologic al actorilor acestui serial TV mă face sa ma simt foarte aproape de evenimentele dezvaluite.
Roluri foarte bine integrate, fiecare s-a dăruit in totalitate. Cred ca membrilor familiei Choi i-au trebuit ore bune de desensibilizare psihologica datorita rolurilor ingrate.
Serialul fiind o excelentă regizare psihodramatică se impune descarcarea tensiunilor acumulate din integrarea extraordinara în pielea personajelor.
Succesul serialului se datorează întregii echipe.
Ce avem de invatat ?
Serialul DAe Jang Geum reprezintă o serie excelentă de episoade ce ne face să ne readucem aminte aspecte din propria noastră viaţă dar ne şi înfăţişează umanitatea şi politicul în toată în profunzimea sa. Povestea ne supune inimile unei reevaluări a întregii noastre evoluţii; suntem forţaţi să ne găsim valoarea atribuită statutului, prieteniei, prosperităţii şi efortului personal.
Pe de altă parte, Dae Jang Geum aminteşte noii generaţii că au pierdut focalizarea pe valorile personale şi că ar fi plăcut dacă nu chiar necesar să se orienteze după demnitate în special în relaţii personale.
Frumuseţea rezidă din jocul fiecărui actor şi actriţe în fiecare episod. Am mai spus, să nu condamnăm pe nimeni. Fiecare actor s-a transpus excelent în jocul psihodramatic pentru a ne dezvălui suferinţa acelor personaje.
Vedem pe de o parte o experienţă extraordinară a echipei regizorale şi un simţ psihologic al fiecăruia dintre participanţi. Parcă este o magie.
Pe de altă parte suntem impresionaţi de cultura coreeană.
Faptul ca a regizorul a reusit să transmită actorilor jocul psihologic aceasta înseamnă că există o mare profunzime în înţelegerea de către actori a naturii umane şi inconjuratoare. De asemenea, faptul ca serialul a adunat atât de multi admiratori înseamna că fiecare dintre telespectatori s-a pliat pe vibratia serialului si s-a integrat intr-o matrice radiantă universal valabilă.
Ce avem de învăţat?
Avem de învatat ca în viata aceasta trebuie să corectăm memoria predecesorilor nostri. Jang Geum a făcut eforturi disperate pentru a reveni la Palat să corecteze memoria strămoşilor ei.
Mama, este factorul de stabilitate în familie, Tatăl este un factor de progres. Familia extinsă (bunici, unchi etc) sunt mediul de cultură ce asigură copilului flexibilitatea, capacitatea de adaptare în mediul social. Trebuie să împiedicăm agresiunile psihologice îndreptate asupra culturii. Auzim adesea expresia "cultura si civilizatie". De fapt, este cultura contra civilizatie.
Este cultura/educatia primita din strabuni contra civilizatia impusa de McDonald si CocaCola ca si transnationale.
Invatam din acest serial despre necesitatea standardelor educationale cât si a experientei de viata. Avem nevoie sa lucram in preajma unor oameni valorosi. Acest lucru se vede in foarte multe episoade. In serial, lucrul lânga profesorii de medicina constituie momentul marcant al acestei trebuinte.
Prin emotiile descatusate privind acest serial invăţam ca de fapt traim intr-o societate ale carei valori nu corespund cu trebuintele noastre reale. Blamarea Dnei Choi de către admiratori este expresia acestei dorinte, si anume de a lucra cu starile noastre interioare. Din nefericire, eroina rolului Dna Choi a avut mari probleme cu însasi coreenii. Si aceasta deoarece oamenii nu au masa critica de a discrimina rational in invazia de emotii. Jocul artistei in film a fost extraordinar. Transpunere uluitoare ce presupune un exercitiu psihologic intens. Trebuie sa fim constienti ca si artista a suferit foarte mult sa joace acest rol deloc plăcut.
Fiecare dintre cei care au privit acest serial a fost sensibilizat. Invatam din aceasta ca mai exista speranta in aceasta lume care se indreapta spre ceea ce am condamnat in film si anume instaurarea dictaturii banului.
Am învăţat sintagma "echilibru de viaţă".
Conform imaginii relaţiei Yin şi Yang şi a celor patru feluri de interrelaţii ale celor cinci elemente, fiinţa umană trebuie să menţină un echilibru între diferitele sale acţiuni fiziologice şi psihologice.
Am învăţat semnificaţia expresiei "igienă de viaţă în relaţie cu anotimpurile". Ca să rămână eficientă şi să asigure o stare de sănătate satisfăcătoare şi o bună capacitate de apărare
împotriva maladiilor, medicina tradiţională stabileşte în principiu că igiena de viaţă, respectiv activităţile vitale cotidiene trebuie să fie în acord cu Cerul şi cu Pământul - cu care toate organismele se află în relaţie de continuitate. Pe ntru a realiza această continuitate, ritmul şi intensitatea activităţilor, mişcărilor, satisfacerii trebuinţelor (regimuri de hrană care să varieze în decursul anului, tipuri de hrană etc) trebuie să fie puse în acord între ele, dar în egală măsură şi cu ritmurile naturale ale celor patru anotimpuri şi ale lui Yin şi Yang.
Coordonarea este cu atât mai uşoară cu cât ritmurile naturale sunt deja legate între ele, fiind guvernate şi reglate de aceleaşi legi. Un asemenea acord, o asemenea sincronie, ba chiar o veritabilă consonanţă garantează armonia şi astfel echilibrul fizic şi psihologic al tuturor oamenilor.
Intrebarile lui Robert Dielts sunt deosebit de adecvate in acest moment :
Ce iti doresti cu adevarat?
Ce faci in acest moment te conduce la ceea ce iti doresti cu adevarat?
Ce altceva poti face pentru a ajunge la ceea ce iti doresti cu adevarat?"
Ce faci in acest moment te conduce la ceea ce iti doresti cu adevarat?
Ce altceva poti face pentru a ajunge la ceea ce iti doresti cu adevarat?"
Cititorule, daca ai un raspuns, daca lupti sa iti gasesti un raspuns la aceste intrebari atunci iti urez :
Demnitate şi Respect
Găseşte-ti Giuvaerul din Templul tău interior.
Lumina minţii să îţi călăuzească Sufletul.
Găseşte-ti Giuvaerul din Templul tău interior.
Lumina minţii să îţi călăuzească Sufletul.
cand era bucatareasa mi-am dorit sa fiu la fel.
RăspundețiȘtergerecand a devenit infirmiera, aproape m-am inscris la kinetoterapie... daca mai tinea filmul ma lasam de contabilitate, sincer!
DOMNULE EUSEBIU TIHAN,SUNTETI UN FIN OBSERVATOR AL CARACTERULUI UMAN-DECI UN BUN PSIHOLOG......FELICTARI PENTRU ACEST ARTICOL.MA SIMT FERICITA CA L-AM GASIT SI L-AM SAVURAT CU INERES SI CU BUCURIA CA MAI SUNT OAMENI IN TARA ASTA CARE APRECIAZA DAR SI REUSESC SA TRANSMITA ALTORA RESPECTUL PENTRU ADEVARATELE VALORI CARE NE INNOBILEAZA SUFLETUL....
RăspundețiȘtergerenu pot decit sa va multumesc si sa va incurajez sa duceti cu Dvoastra Pacea si linistea.
RăspundețiȘtergereVa multumesc.
RăspundețiȘtergere