luni, 31 august 2009

GIUVAERUL PALATULUI (1)> Introducere

Scurta descriere>- Dae Jang Geum -
comentariu: Eusebiu Tihan

În Coreea, cu mai bine de 500 de ani în urmă, în timpul dinastiei Chosun, o femeie uimeşte printr-un destin ieşit din comun.
Eroina serialului Giuvaerul Palatului, Jang-Geum, o tânără săracă, începe să lucreze în bucătăria palatului regal. Cu timpul ea devine o prezenţă de neînlocuit în palat.
Timp de 54 de episoade în formatul original, acest serial care ruleaza şi în România de Luni până Vineri de la ora 17h10min, iar în reluare a doua zi, de la ora 12h este încadrat în categoriile Biografic, Drama, Istoric.

Director: Byoung-hoon Lee
Scenarist: Yeong-hyeon Kim

Distributia:

Suh Jang-geum (8-49):
--copilul: Jo Jung Eun
--adult: Lee Young Ae
Lt. General Min Jung-ho (29-50): Ji Jin Hee
Choi Keum-young (20-40):
--copil: Lee Se Young
--adult: Hong Ri Na
King Joong-jong (20-60): Im Ho
Kang Duk-gu (tatal adoptiv, 35-60): Im Hyun Sik
Lady Han (mentorul in bucatarie a lui Jang-geum, 40): Yang Mi Kyung
Lady Choi (matusa lui Keum-young, 38): Kyun Mi Ri
Lady Jung Mal-geum (doamna superioara a bucatariei, 55) Yeo Woon Kye
sefa curtii Yong Shin (40-60): Park Jung Soo
Yeon-seng (prietena lui Jang-geum, 10-42):
-- copil:
-- adult: Park Eun Hye (18 vs. 29)
Young-ro (doamna de curte, 20-35):
--copil: __
--adult: Lee Ip SaeJo-bang (doamna de curte, 30): Lee Hye Sang
Lady Min: Kim So YiChang-yee (doamna la curte): Choi Ja Hye
Mama regelui: Shin Kuk
Queen: Park Jung Sook
Jung Yoon-soo (Medicul sef, 45-60): Jun In Taek
Yoo Sang-chyul (43-57): ___
Kim Dil-chyun (35-65): ___
Shi Yeon (30): Kim Do Yeon
Lady Park Myeong (mama lui Jang-geum/Dna însoţitoare la palat, 18-28) Kim Hye Sun
Suh Chun-soo (tatal lui Jang-geum/ofiter, fost sef al garzii, 19-60): Park Chan Hwan
Yoon Mak-ke (40-60): Na Sung KyoonIn-dong (37): Paek Hyun Sook
Sir Oh Kyum-ho (Primul ministru de dreapta, 48): Jo Kyung Hwan
Choi Pan-sool (unchiul lui Keum-young, 45): Lee Hee Do
Doo Jang (40): ___
Jung Woon-baek (supervizorul gradinii de ierburi, 45): Maeng Sang Hoon
Na Joo-daek (soţia lui Duk-gu, 35): Keum Bo Ra
Kang Dong-yi (25): ___
Ko Do-chil (33-45): _____
Jang-duk (femeia medic din Insula Jeju): Kim Yeo Jin
Prof. Shin Ik-pil (medic): Park Eun Soo Jo
Chi-bok (medic): Ji Sang Ryul
Yeul-yee (femeia medic rival): Lee Se Eun
Shin-bi (femeie medic/ prietena lui Jang-geum): Han Ji Min
Bi-sun (femeie medic): Kim Min Hee
Eun-bi (femeie medic): Lee Seung Ah
Jo-dong (femeie medic): Jun Soo Yeon


Dae Jang Geum (uneori cunoscut sub titlul "The Great Jang Geum", sau Jewel In The Palace/Giuvaerul Palatului) este o producţie TV din 2003 a canalului Korean, TV channel MBC (Munhwa Broadcasting Corporation).

Serialul se focalizeaza pe viaţa eroinei Jang-Geum (rol interpretat de către Lee Young Ae), prima femeie ce a devenit medicul personal al unui rege din Dinastia Joseon, Korea.
Subiectul serialului îl reprezintă perseverenţa acestei femei într-o perioada istorică caracterizată de discriminări sociale. De asemenea, serialul evidenţiază aspecte de cultură şi civilizaţie, incluzând aici bucătăria şi protocoalele medicale ale curţii regale.

Actiunea se derulează în Corea, în
timpul domniei regilor King Seongjong, King Yeonsan-gun (1494-1506) şi King Jungjong (1506-1544).
Povestea începe cum Regina Yun, mama Regelui Yeonsan-gun (Prinţul încoronat al acelor timpuri) este otrăvită de un grup al gărzii imperiale la comanda regelui.
După incident, unul dintre membrii gărzii imperiale, şi anume Seo Cheon Soo, care însoţea grupul, suferă un accident pe drumul de întoarcere spre casă. Din fericire Seo este salvat de către un hermit enigmatic, care îi spune acestuia într- un stil plin de simbolistică, că viaţa îi va depinde de prezenţa a trei femei; una, este o persoană pe care nu a dorit să o ucidă dar care a murit datorită lui; o altă femeie va fi salvată de către el dar va muri din cauza lui; iar a treia femeie îl va ucide dar va salva foarte mulţi oameni. Până în acest moment, pentru Seo Cheon Soo nu este deloc clar că aceste trei femei despre care hermitul face vorbire sunt Doamna Yun, regina Printului ce tocmai murise otravită (Mama lui Yeonsangun), Park Myeong-I (mama lui Jang Geum) şi, în cele din urmă, chiar Jang Geum. Intensitatea psihologică a evenimentelor derulate l-au făcut pe Seo Cheon Soo să se resemneze. De aceea el a fugit de la palat. Ani buni el a evitat contactul vizual cu femeile crezând că va bloca astfel viitoarele evenimente prezise de hermit.
Bucătăreasa Park, o doamnă însoţitoare de la palat, este martoră la tentativa de omor prin otrăvire a Reginei Mamă ce se pune la cale în bucătărie de către Doamna Choi. Dar, complotiştii, dându-şi seama că au fost surprinşi, o acuză pe dna Park Myeong-I, prin D-na şefă a bucătăriei, de un fals aranjament cu unul dintre paznicii palatului, sugerând că aceasta a avut relaţii necuviincioase. Ca martor al acestei dezvăluiri este chiar Dna Choi. Ca urmare, Dna Park este executată în mod secret conform regulilor interne, fiind forţată să bea otravă. Cu putin timp înainte, Dna Park i-a dezvăluit Primei Doamne de la bucătăria regală dar şi prietenei sale Dna Han, acest aranjament de otravire a alimentelor. După executarea secretă, Dna Park este salvată de d-na Han, prin faptul că aceasta i-a amestecat un antidot în otrava ce urma să îi fie administrată. Totodată, doamna Han, a avut timp să îi strecoare sub pelerină lui Myeong-I o scrisoare prin care îi dezvăluie conspiraţia şi că îi recunoaşte integritatea morală şi profesională. Întâmplarea face ca dna Myeong-I să fie salvată de către Seo Cheon Soo de la locul unde aceasta a fost abandonată de complotişti. Filmul ne împărtăşeşte jocul psihologic psihodramatic al acestor doi actori. Seo, este marcat de prezenţa femeii şi de conştientizarea mersului acţiunii prezise iar Myeong-I este marcată de revenirea la viaţă şi de lipsa oricărei speranţe în alegerea traseului în viaţă.
Cei doi, se căsătoresc şi vor trăi într-un mod foarte discret într-un sat retras ca niste persoane din cea mai de jos clasă socială, şi anume cheonmin, dând naştere fiicei lor JANG-GEUM.
Va trece ceva vreme iar în anul 1504, regele Yeonsangun a ordonat o investigaţie amplă asupra morţii mamei lui şi a ordonat uciderea tuturor celor care au participat la acest complot şi a familiilor lor.
În ciuda faptului că Jang Geum trăia în cea mai de jos clasă socială era înconjurată de două mari secrete şi anume, faptul că tatăl său a fost ofiţer al gărzii regale implicate în complotul aranjat şi, pe de altă parte, secretul retrezirii la viaţă a mamei, fapt ce ar aduce groaza conspiraţioniştilor. Din cauza unor evenimente în care Jang Geum intervine declinând identitatea tatălui acţiunea se orientează pe capturarea familiei Soo. Tatăl este luat prizonier iar mama în cele din urmă moare rănită de o săgeată otrăvită. Înainte de a muri, mama o roagă pe Jang-Geum, ca o ultimă dorinţă, ca aceasta să caute să devină Prima Doamnă la curtea regală şi, să înscrie în registru secret al Curţii adevărata istorie a acelor evenimente. (Acest lucru va fi realizat în ultimele episoade ale serialului, Jang Geum scriind cu lacrimi această istorie).
Acţiunea serialului de televiziune coreeană se bazează pe acest subiect. În realizarea sa, regizorul reuşeşte să implice actorii într-o manieră extraordinară. Pentru aceasta regizorul foloseste tehnici narative, tehnici de psihodramă clasică (şi anume tehnica discursului interior, tehnica protagonistului, tehnica regresiei în timp, utilizarea de euri auxiliare) totul pentru a face telespectatorul să participe psihologic la această poveste. Datorită fineţii psihologice cu care regizorul jonglează pe parcursul serialului, telespectatorii devin una cu protagoniştii; ei se integrează în mediul istoric, social, în conjunctura psihologică a acelor vremuri tulburi.
Jang Geum a stat la căpătâiul mamei muribunde hrănind-o ca pe un copil mic, cu fructe umezite. După trista despărţire, ea a început să spere că va reuşi să intre ca doamnă însoţitoare la palat. Pe parcurs, prin curajul abnegaţia, talentul, spiritul de ajutor, curiozitatea sinceră, dăruire, ea o ajută pe Dna Han Baek-Young (cea mai bună prietenă a mamei sale, ea aflând mult mai târziu despre această relaţie) să ajungă Prima Doamnă a bucătăriei. A suferit enorm datorită inteligenţei ei, a spiritului de cunoaştere, a dorinţei sale sincere de implicare cu creativitate fapt ce a deranjat starea de confort în care se complăceau majoritatea. Jang-Geum a continuat să gătească sub stindardul filosofiei după care obiectivul gătitului este de a asigura o bună sănătate şi o stare de fericire persoanelor care o gustă. O nouă conspiraţie condusă de către Dna Choi, nepoata acesteia, Geum-Yeong, oficiali cu grad înalt cât şi de omul de afaceri Choi Pan-sul (fratele Dnei Choi) cu scopul de a păstra monopolul asupra achiziţiilor de către palatul regal are ca rezultat exilarea în Insula Jeju a D-nei Han şi a lui Jang-Geum sub condiţia de sclav guvernamental ca urmare a acuzaţie de încercare de otrăvire a regelui. Dar d-na Han, epuizată psihologic de demersul complotiştilor, de umilirea suferită prin încarcerare si torturare va muri în drumul spre insula Jeju. Jang-Geum priveşte cu nostalgie asupra evenimentelor şi îşi continuă dialogul cu sinele (soliloqviu). Revenită în aceste condiţii în palat, Dna Choi care între timp fusese îndepărtată ca urmare a ascensiunii Dnei Han, îşi revendică poziţia de Dna Superioară a Bucătăriei (lb coreeană = choigosanggung).
În timp ce staţiona în insula Jeju ca sclav guvernamental, o întâlneşte pe Jang-Deok, pe care a crezut-o că este şi ea sclav. Curând va descoperi că Jang-Deok este o faimoasă femeie medic. Iniţial, aceasta, într-un mod sincer şi pragmatic îi aduce ofense lui Jang-Geum. Dar cu această ocazie va învăţa despre femeia medic că are o mare capacitate de dăruire pentru salvarea vieţii oamenilor. Jang Geum va învăţa astfel că, pentru a fi o femeie medic acceptată la curtea regală trebuie să treacă printr-un proces serios de selecţie. Astfel, Jang Geum va conştientiza că doar fiind medic va putea reveni la curtea regală pentru a reface memoria mamei şi a prietenei sale, D-na Han. Cu sprijinul lui Jang-Deok, va învăţa tainele medicinei muncind astfel din răsputeri şi cu tenacitate pentru a deveni o femeie medic compententă. În solicitarea sa de a deveni medic, ea însăşi va trebuie să îşi înlăture ura faţă de vechii duşmani îmbrăţişând astfel virtutea de a fi medic practicant. Realizând acestea, Jang-Geum va fi acceptată în palat.
Viaţa în palat o face să se întâlnească cu Geum-Yeong, care devenise între timp Prima Doamnă a bucătăriei. Predecesoarea sa, Dna Choi a devenit Prima D-na a palatului (lb. coreană: jaejosanggung) după ce a eliminat-o şi pe Dna Park, fosta Prima Doamnă.
În timp ce era încolţită din toate părţile, fiecare evitând-o, Jang-Geum este apreciată în tăcere de Lt Min Jung-ho (ofiţer al cabinetului regal). Totuşi, în lipsa lui Jang-Geum, Geum-Yeong a încercat adesea să se apropie de acest ofiţer. Între timp, cea mai bună prietenă a lui Jang-Geum, şi anume Yeon-Sang a devenit concubina regelui, fiind astfel a VIII-a regină. Mai mult, devenită medic, Jang-Geum diagnostichează cu mare acurateţe suferinţa regelui şi anume ca fiind sindromul Behcet şi nu febra tifoidă.
La curte începe un amplu proces de investigaţii speciale în urma căruia se dezvălui complotul organizat de familia Choi. Astfel, vor cădea numeroase oficialităţi ce s-au complăcut până atunci să închidă ochii la acţiunile financiare şi organizatorice ale clanului Choi. Fiecare dintre cei identificaţi au fost exilaţi ca sclavi în minele guvernului. De asemenea, toată averea familiei Choi a fost consfiscată. Doamna Choi moare printr-o situaţie ce a făcut-o să retrăiască anumite clipe din copilărie. În cele din urmă a căzut de pe o stâncă în abisurile necunoscutului.
Datorită abnegaţiei, curajului, cunoaşterii naturii umane şi a celei înconjurătoare, Jang-Geum a reuşit să fie recunoscută ca fiind cel mai bun medic din palat. Jang-geum a identificat în mod corect problema medicală a reginei, ca fiind un fetus decedat neeliminat. Acest eveniment a salvat viaţa reginei. A reuşit să o convingă pe Regina Mamă şă urmeze tratamentul medical şi a descoperit cauzele bolii cronice a regelui. A vindecat populaţia unui sat de problemele unei otrăviri a plantaţiei de vegetale. A avut grijă şi a vindecat copiii atinşi de variolă, boală ce era necruţătoare în acele vremuri. De asemenea, a vindecat problema variolei la prinţul mostenitor fapt ce i-a adus recunoaşterea reginei.
Eforturile personale ale lui Jang-Geum au adus o relaxare în situaţia pe ansamblu a femeilor la curtea regală.
Pentru o zi, Jang-Geum devine Prima Doamnă a bucătăriei, şi cu lacrimi în ochi, înscrie în registrul secret al Primelor doamne ale bucătăriei, povestea mamei sale, Myeong-I şi a prietenei sale, Dna Han Baek-Young.
Dat fiind prezenţa lui Jang-Geum la palat şi datorită profilului ei psihologic, regele se îndrăgosteşte în tăcere de Jang-Geum. Regina mama, o fină observatoare, îi sugerează să o primească pe Jang-Geum ca şi concuină. De aici, apar alte probleme unele chiar manifeste. Ofiţerul Min Jung-ho, care o iubeşte pe Jang-Geum şi care i-a fost acesteia un sprijin extraordinar este gata să îşi dea viaţa în faţa regelui tocmai pentru a o păstra pentru el.
Uimit de forţa iubirii, Regele recunoaşte că, tot timpul a fost o figură marionetă, o unealtă în mâna miniştrilor ultra-conservatori şi că Jang-Geum este singura persoană care l-a înţeles şi în acelaşi timp, şi-au putut împărtăşi stări emoţionale neexprimate. Regele renunţă la intenţia de a o lua concubină pe Jang-Geum tocmai pentru a-şi arăta respectul şi pentru Min Jung-ho, acum un ofiţer de grad superior, şi pentru dragostea şi curajul acestuia faţă de iubita sa.
Conştientizând eforturile lui Jang-Geum în a asigura fericirea fiecăruia, regele dispune prin decret înnobilarea acesteia ca ofiţer de gradul 3 şi cu titlul de Giuvaerul Palatului, însemnând “cel mai mare” şi medicul personal al regelui. Decizia regelui a însemnat pe de o parte o mare deschidere a femeilor pe drumul emancipării ceea ce a adus iarăşi reacţia miniştrilor şi funcţionarilor ultra-conservatori. Funcţionarii cereau exilul militarului Min Jung-ho şi retrogradarea lui Jang-Geum. Astfel, cei doi au fost iarăşi despărţiţi. În activitatea sa, Jang-Geum nu mai putea a se concentra datorită durerii despărţirii de iubitul său.
Starea medicală a regelui se înrăutăţeşte fapt ce o determina pe femeia medic Jang-Geum să propună efectuarea unei operaţii chirurgicale, mai ales că, ea a descoperit mecanismul anesteziei prin acupunctură. Acest fapt a stârnit ample reacţii din partea curţii regale. Funcţionarii sunt îngroziţi de deschiderea ce i se permite femeii medic, Regele fiind considerat sacru. Regele are o mare încredere în devotamentul ei, în ideile şi practica sa ca şi profesionist dar crede că datorită operaţiei va putea muri. Astfel, fiind conştient că datorită stadiului bolii, a decesului iminent situaţia politică se va complica la palat, regele le înlesneşte cu ajutorul departamentului de securitate internă ieşirea către China unde, domnea dinastia Ming. Pentru a-i proteja, regele îi trimite împotriva voinţei lor însoţiţi de securitatea internă, permiţându-le să se regăsească şi să trăiască liniştiţi şi să îşi realizeze visurile.
Min Jung-ho şi Jang-Geum se vor căsători, vor trăi ca nişte oameni ai clasei inferioare dar şi cu spaima că vor fi identificaţi ca şi criminalii regelui, vor avea o fetiţă, aşa cum se întâmplase cu părinţii lui Jang-Geum. Femeia medic va continua să vindece chiar pe gratis oameni de peste tot.
Între timp, la palat, vechea ei prietenă, Yeon-Sang, îi cere reginei Dowager repunerea în drepturi atât a lui Jang-Geum cât şi a lui Min Jung-ho. Regina, extrem de bucuroasă că acest cuplu nu se află în China (această mirare a reginei arată că a ştiut de planul de protecţie a celor doi) cere revenirea şi apoi repunerea în drepturile depline a acestora şi anume, Giuvaerul Palatului si gradul de ofiter pentru Jang-Geum şi titlul de Ofiter Aministrator şi gradul de general locotenent pentru Min Jung-ho.
Serialul se termină cum Jang-Geum realizează o cezariană, ca intervenţie medicală într-o stare de urgenţă.


(comentariul va continua)

60 de comentarii:

  1. EXTRAORDINAR DE ,,SUPERB SERIAL". STIU CA NU E PERMISA ALATURAREA CUVINTELOR ,,EXTRAORDINAR" DE ,,SUPERB", DAR NU MA POT ABTINE.

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca e cel mai bun serial pe care lam vazut, felul in care actorii isi interpreteaza personajele te fac sa simti ca si tu faci parte din serial. nu am cuvinte sa descriu cat de mult imi place

    RăspundețiȘtergere
  3. super serialul de nota 10 **

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place foarte mult acest serial. Felicitari TVR ca in sfarsit transmite si ceva de calitate, fara portia obligatorie de anost cu care ne-a obisnuit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dincolo de intrigile obisnuite ale fiecarui serial, acesta dezvaluie viata la Palatul Regal, de care sunt convinsa ca multi nu stiau mai nimic. Ar fi minunat daca am gasi undeva metodele coreene vechi de diagnosticare si tratare a bolilor. Este cel mai bun serial pe care l-am vazut pana acum, iar interpretarea ar putea fi folosita ca lectie pentru actorii nostri(multi nu au nicio legatura cu aceasta arta, poate isi dau seama si nu ne mai chinuiesc zide zi cu aparitiile lor demne de mila)!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest minunat serial ar trebui folosit ca material didactic pentru facultatile de medicina. Poate asa ar putea fi trezita preocuparea viitorilor medici in a se documenta cu mai multa seriozitate inainte de a trata pacientii.In orice caz, pe mine,serialul m-a pus serios pe ganduri. multumesc tvr 1.

    RăspundețiȘtergere
  7. e sssssssssssssssssssoooooooooooooooooooooooooooooppppppppppppppppppppppppppeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrr serialul

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunat serialul.Costume,caractere si intamplari deosebite.Mai rar poti vedea asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cel mai frumos serial din ultimii 10 ani

    RăspundețiȘtergere
  10. un serial de exceptie.daca romanii nostrii ar urmarii serialul,poate ar invata sa manince mai sanatos si sa aibe grija de viata lor intr-un mod simplu si ieftin.nu am cuvinte,este cel mai bun serial de pina acum.felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu adevarat o capodopera din toate punctele de vedere. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. un serial ce te captiveaza cu fiecare episod, deosebit de interesant

    RăspundețiȘtergere
  13. Un serial fascinant l-am descoperit mai tarziu, e superb din toate punctele de vedere, personaje, intrigi, istoria indepartata a statului, obiceiuri, costume ,ranguri,medicina traditionala, etc.E superb!

    RăspundețiȘtergere
  14. Un serial pe care l-as folosi ca si pe o carte de capatai. Multi romani nu l-ar intelege. Sunt fericita ca l-am gasit, il vizionez cu rabdare pana la sfarsit si cat pot voi convinge la vizionare si alte persoane.
    Elena/Gorj

    RăspundețiȘtergere
  15. nu am avut rabdare niciodata sa vad un serial, mi se patrea pierdere de timp .Desi nu am vazut de la primul episod, sint incintata de fiecare data cind vad filmul si am devenit dependenta de ora difuzarii. Cred ca am ce sa invat din acest film si cum bunatatea si desteptaciunea primeaza, am incercat sa conving si pe altii sa-l vada, dar cei mai multi prefera ...Felict TVR pentru difuzarea acestui film fff educativ.
    .

    RăspundețiȘtergere
  16. O lume interesantă ,un personaj deosebit şi o interpretare care ne-a ţinut în faţa televizorului atatea săptămâni.
    Felicitări TVR ptr că am putut vedea acest film.

    RăspundețiȘtergere
  17. De ce felicitati TVR? Filmul este din 2003 si a facut ocolul lumii. De ce se difuzeaza acum, dupa 7 ani? Sau se asociaza cu niscai personaje de prin guvernarea noastra?

    RăspundețiȘtergere
  18. ESTE UN SERIAL FOARTE FRUMOS.LA INCEPUT NU I-AM DAT ATENTIE DAR ACUM SUNT INEBUNITA DUPA EL.ESTE FOARTE FRUMOS CU ACTORI FOARTE FRUMOSI. MAI ALES OFITERUL MIN JUNG-HO ARE UN ZAMBET FOARTE FRUMOS SI ESTE FRUMOS CA BARBAT CHIAR DACA PANA ACUM NU IMI PLACEAU SUB NICI O FORMA CHINEZI,JAPONEZI SAU KOREENI. DAR EL ESTE SUPER SIMPATIC

    RăspundețiȘtergere
  19. CUM AM SPUS OFITERUL MIN JUNG-HO ESTE FOARTE SIMPATIC DAR SERIALUL ESTE SUPER FRUMOS.NU MA ASTEPTAM SA IMI PLACA ASA MULT.SUNT MULTE CHESTI PE CARE LE AFLI SI PE CARE NU TI LE PUTEAI IMAGINA CA SE POATE INTAMPLA INTRUN REGAT

    RăspundețiȘtergere
  20. Felicitari TVR !
    Sunt deosebit de incantata sa pot viziona un serial de o asemenea anvergura ! Pentru mine este PERFECT! da avem multe de invatzat ! cum spunea cineva inaintea mea ar fi bine daca s-ar viziona ca material didactic si nu numai in facultatzile de medicina !
    Multzumesc TVR ! georgetta...... din Deva

    RăspundețiȘtergere
  21. Excelent serial.Nu ma asteptam sa fiu captat asa de tare. De mult nu am fost in aceasta postura, de a nu putea pleca de acasa la ora difuzarii lui.Pacat ca se apropie de final.Cine nul-a vazut din diverse conceptii are ce regreta.

    RăspundețiȘtergere
  22. imi place foarte mult filmul este cel mai reusit si cel mai distractiv dra in acelasi timp si cel mai serios film, imi place si foarte mult melodia de la sfrasitul filmului nu poate sa imi zica si mie cineva cine cata multumesc

    RăspundețiȘtergere
  23. daca era cineva care dispretuia telenovelele, ei bine eu eram acela... desi nu stiu daca il incadrezi usor in acest gen...
    subiectul este superb, arata cum erau oamenii acum 500 de ani intr-o zona a lumii putin cunoscuta....
    cred ca aveau un stil de trai mult mai decent decat noi, ati vazut ce simplu traiau regii?
    acuma nu ne mai satura dumnezeu de cate ne trebuie...

    RăspundețiȘtergere
  24. N-am cuvinte. Un serial superb din care toti avem ceva de invatat.Seriale din astea sa tot fie.

    RăspundețiȘtergere
  25. Da, este o transpunere in televiziune a unei istorii consemnate de acum 500 ani, conform Analelor Coreei, dar nu mi se pare ca "Regii traiau simplu". Nu se vede ce aparat administrtaiv avea, ce tinute pompoase in ciuda saraciei poporului. Mai mult,in film este o remarca a unui taran din satul contaminat: "si acum ce o sa faceti? o sa ne dati foc la tot satul asa cum faceti de obicei?
    La cine este decenta? Regele,in urma intrevederilor cu Jang Geum invata ce este respectul,iubirea, si incepe sa isi faca procese de constiinta.
    Traia intr-un mod simplu?
    NU, absolut, traia in mediocritate; se complacea. Evolutia lui Jang Geum sprijinita de regina si de catre serviciul de securitate interna l-a facut pe rege sa constientizeze ce lipsuri avea, ca se lasase manipulat. El insusi afirma ca este un rege fara putere.
    De ce nu are putere cind era insusi suveranul, fiul Divinitatii in acceptiunea acelei fisolofii.

    RăspundețiȘtergere
  26. E serialul meu preferat, e o ecranizare foarte rewusita as vrea sa citesc si cartea daca este o traducere in limba romana.

    RăspundețiȘtergere
  27. exista in film realitati care exista, intr-o alta dimensiune -si astazi. Este o binecuvantare pentru cei care obosesc sa mai lupte sau sa spere

    RăspundețiȘtergere
  28. un serial fascinant si totodata un balsam pentru cei care obosesc sa lupte

    RăspundețiȘtergere
  29. NU MI S-A MAI INTAMPLAT DE MULT SA RAMAN CA IN TRANSA 15-20 MIN DUPA CE SE TERMINA FIECARE EPISOD..E FASCINANT ACEST SERIAL.OAMENI,EXPERIENE,TRADITII CARE NI SE DEZVALUIE DIN INDEPARTATUL ORIENT, NOUA ,EUROPENI SUPERFICIALI SI AROGANTI...

    RăspundețiȘtergere
  30. E foarte frumos ce spui. Aceasta stare de reverie se datoreaza faptului ca mesajul episodului isi gaseste o semnificatie in interiorul tau. Ai probabil acel nivel de profunzime care te face sa te sincronizezi si sa vibrezi la mesaj, care este unul emotional.

    RăspundețiȘtergere
  31. Nu am cuvinte.
    Dar totusi de unde pot downloda toate episoadele cu sub. ?
    Mii de multumiri !!!!!
    E-mail iuliann1@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  32. EU SUNT CEA DE MAI SUS CU STAREA DE TRANSA.....MULTUMESC PENTRU APRECIERE...DAR AZI NU PREA MAI ESTE LOC DE OAMENI SENSIBILI...AM CAUTAT COMENTARII SI LA" FURTUNA LA PALAT"SI NU AM GASIT.MI-AS DORI TARE MULT FIINDCA IMI PLACE FELUL IN CARE ATI ANALIZAT SI COMENTAT GIUVAERUL PALATULUI.

    RăspundețiȘtergere
  33. suuper serial...extraordinar..;););)

    RăspundețiȘtergere
  34. SUPER film. Imi pare rau k lam descoperit kam tarziu..dar.. ma bukur mult de tot ka lam vazut. Am invatat f multe de la "Jang-Geum"

    RăspundețiȘtergere
  35. N-am cuvinte. Serialul este superb. Mai rar asa filme care sa patrunda pana in adancul sufletului.Inveti foarte multe din aceste, mai ales ca experinte de viata pe care le gasesti in el se aseamana cu cele din viata de zi cu zi.
    Si eu mi-as dori sa gasesc comentarii la " Furtuna la palat" . Se asaeamana cu acesta. Nota maxima inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  36. cel mai frumos serial
    am plans foarte mult
    acesta mi-a patruns pana in adancul sufletului

    RăspundețiȘtergere
  37. eu nu am apucat sa vad filmul acesta. eu am vazut decat furtuna la palat un film extraordinar si acum ma uit la secrete la palat!ce mul as vrea sa vad si giuvaerul palatului.....

    RăspundețiȘtergere
  38. este foaaaaaaaaaaaaarte faaaaaaaainnnnnnnnnnnn

    RăspundețiȘtergere
  39. e super filmul!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  40. Foarte interesant acest serial!!
    Bravoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  41. interesant si superb!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  42. foarte captivant si interesant.

    RăspundețiȘtergere
  43. captivant,fascinant si interesant iti da dependenta ca sa-l vizionezi,bun serial si povestea acelor timpuri .

    RăspundețiȘtergere
  44. Acest film e cel mai frumos din lume!!!daca ar fi si sambata si duminica! Palea Ana

    RăspundețiȘtergere
  45. foarte bun patrunzator imi pare rau cind se termina cite un episod

    RăspundețiȘtergere
  46. MA BUCUR CA POT SCRIE ACESTE RANDURI SI ASTFEL SA ADUC LAUDELE MERITATE DIN PLIN DE TOTI CARE AU REALIZAT FILMUL.INCEPAND CU SCENARIUL SI REGIA, DAR LA FEL DE GROZAVI ACTORII,TOTUL ESTE LA SUPERLATIV.ATAT GIUVAERUL CAT SI FURTUNA LA PALAT AU FOST SUPERBE SERIALE DE CALITATE.TOT RESPECTUL SI DRAGOSTEA MEA PENTRU CEI CARE IMI INCANTA SUFLETUL.

    RăspundețiȘtergere
  47. E CEL MAI BUN SERIAL DIN LUME. E A DOUA OARA CAND IL VAD, NICIODATA NO SA MA PLICTISESC DE EL.

    RăspundețiȘtergere
  48. La fel ca acum 500 de ani se intimpla si astazi, guvernantii ua ochii doar pentru ei.Trebuie sa deschidem ochii doar ca sa vedem situatia din Romania (taxe mari, minciuna,interese,coruptie,etc...)Excrocii care ne conduc o duc bine in timp ce tara se duce de ripa.Eu cred ca serialul este o comparatie buna cu ce se intimpla astazi.(Desteaptate Romine).

    RăspundețiȘtergere
  49. si eu il vizionez a doua oara si nu ma mai pot satura de el..ESTE BETON!!

    RăspundețiȘtergere
  50. Si eu il vad a-II-a oara cu aceeasi placere.M-a fascinat de la inceput si am spus la toti cei din jur sa-l vada,ca au cu ce ramine:de la subiect,actori,decoruri,obiceiuri,dar mai ales regia ,pina la asemanari cu zilele noastre.Le-am urmarit si pe celelalte 2,dar asta,poate pt, ca a fost primul, mi-a placut cel mai mult.Este de vazut si revazut !

    RăspundețiȘtergere
  51. giuvaerul palatului este cel mai minunat film vazut vreodata.Acesta ne da o lectie de tarie sufleteasca de optimism si de o inteligenta aparte.Daca noi am fi fost in locul tinerei janggeum am fi cedat de mult.Insa ea a gasit puterea in inima ei pt a merge mai departe.Si sa fim seriosi.Ce copil in momentul in care isi vede parintele fara suflare si descopera ca a ramas singur pe lume s-ar descurca?Probabil ar muri de foame sau de frig ori vde boala mai ales in acea salbaticie.Dar aceasta fata ne da o lectie de viata pe care ar trebui sa o urmam cu totii si sa o intelegem

    RăspundețiȘtergere
  52. Este un film din istoria coreeana care mi-a placut foarte mult; unde as putea sa-l vad?

    RăspundețiȘtergere
  53. Este un serial foarte bine realizat .Felicitari ca ati reusit sa-l transmiteti.Toate acestea s-au intimplat cu sute de ani in urma,aceleasi intregi le gasesti si azi in politica Romaneasca.Filmul este foarte frumos captivant ar trebui si politicienii nostrii sa-l vada sa faca comparatie cu viata noastra din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  54. este un serial suberb, ceea ce ne dovedeste ca nu trebuie sa ne dam batuti ca sa obtinem ceva si ca suntem cu totii egali, indiferent de origine sau sex.

    RăspundețiȘtergere