miercuri, 22 februarie 2012

BULETIN DE ANALIZA PRIVIND FUNCTIA HEPATICA

Aspectul testat Valori normale
Metabolismul proteic 116,34 - 220,621
Functia de producere a energiei 0,713 - 0,992
Functia de detoxifiere 0,202 - 0,991
Functia de secretie a bilei 0,432 - 0,826
Continutul de grasimi în ficat 0,097 - 0,419

Descrierea Parametrilor
Metabolismul proteic:
Proteinele din alimente sunt digerate si absorbite de tractul intestinal si sunt trimise la ficat pentru conversie si reorganizare iar diferite tipuri de aminoacizi sunt metabolizati pentru fabricarea unor varietati de proteine care asigura necesarul celulelor in functie de nevoile organismului. În plus, ficatul va descompune proteinele inutile in aminoacizi, iar apoi aminoacizii sunt transformati in continuare in uree care urmeaza sa fie excretata prin rinichi sau tractul intestinal.
Functia de producere a energiei:
Dupa ce carbohidratii sunt digerati, ficatul va efectua metabolizarea glucozei pentru a produce energie, asigurand nevoia celulelor, iar surplusul de glucoza se va converti in glicogen pentru depozitare. Dupa ce alimentele grase sunt digerate, ficatul va converti în continuare grasimile în energie.
Functia de detoxifiere:
In procesul digestiv si de metabolizare a alimentelor se vor produce unele toxine. Ficatul, precum si enzimele de detoxifiere efectueaza procesul de detoxifiere pentru a descompune substantele periculoase (alcool si amoniac) in substante inofensive (cum ar fi ureea, apa si dioxidul de carbon), pentru a fi eliminate din organism.
Functia de secretie a bilei:
Bila este produsul final al metabolismului la nivelul ficatului, care are rolul de digestie a grasimilor si ajuta organismul pentru a absorbi vitaminele liposolubile A, D, E si K. Surplusul de bila va fi depozitat în colecist, pentru regimul de asteptare.
Conţinutul de grasimi în ficat:
În cazul in care continutul de grăsimi in ficat este mai mare de 5% din greutatea in stare umeda, sau peste o treime din celulele ficatului de pe unitatea de suprafata pe care s-a relizat biopsia hepatica au picaturi lipidice la analiza la microscop, ficatul este numit ficat gras. Ficatul gras este, de asemenea, cunoscut sub numele de degenerescenta grasoasa a ficatului care se refera la acumularea de grasime in celulele ficatului cauzata de o varietate de cauze. Atunci când o persoana sanatoasa are mese cu ingrediente rezonabile, continutul in grasimi a ficatului este de 5% din greutatea ficatului. B-US poate detecta ficatul gras la o valoare de peste 30% din continutul in grasimi a ficatului.
Ficatul gras se întâlneste la obezi, alcoolici, persoanele cu diabet zaharat. Acestea sunt cele trei cauze principale ale ficatului gras. În plus, exista tulburari nutritionale care duc la degenerescenta grasa a ficatului, cum ar fi utilizarea de droguri, sau sarcina etc. Care sunt simptomele ficatului gras? Persoana cu ficat usor gras poate să nu prezinte nici un discomfort. Pacientii cu ficat gras în stadiu moderat sau sever pot prezenta pierderea poftei de mancare, oboseala, greata, varsaturi, distensie abdominala, diaree, dureri de ficat, dureri in umarul stâng, dureri de spate, umflarea si alte simptome. Hepatomegalia poate fi descoperita in urma unui examen medical, iar in unele cazuri putem intâlni subicter si un angiom sub forma de paianjen. Dereglarea functiei hepatice, cresterea colesterolului si a trigliceridelor pot fi observate printr-un test de laborator. Diagnosticul si tratamentul precoce prompt poate controla in mod eficient dezvoltarea în continuare a ficatului gras, astfel incât depunerea de grasime în ficat poate disparea.