duminică, 1 ianuarie 2012

MEDICINA ALTERNATIVĂ: DEFINIŢII

Eusebiu TIHAN
Psiholog, terapeut SU JOK,

Ce este medicina alternativă ?
Medicina alternativă reprezintă orice formă de practică ce nu se încadrează în grila medicinei moderne convenţionale. Medicina alternativă acoperă o gamă largă de filosofii, abordări şi terapii de vindecare. Majoritatea acestor tratamente şi practici de vindecare/restabilire a stării de sănătate nu se predau în şcolile medicale. Ca exemple de astfel de domenii putem enumera: naturopatia, homeopatia şi acupunctura.

Ce este medicina complementară ?
Dacă medicina sau terapia alternativă este utilizată singură sau în locul medicinei convenţionale atunci ea este denumită medicină “alternativă”. Dacă tratamentul sau terapia este alături de sau realizată împreună cu medicina convenţională atunci ne referim la “medicină complementară” ca fiind două practici complementare uneia alteia. De exemplu, multe spitale din China, Coreea, India, Rusia recurg la acupunctură cu scopul de a reduce durerea în timpul operaţiei chirurgicale şi aceasta pentru a nu recurge la anestezie cu substanţe chimice. Aceasta este medicina complementară. Luat în amănunt, ne putem referi la uleiul de susan ca fiind un tratament complementar pentru cancer. Inducerea unei febre de 39oC cu ajutorul plantelor sau a proteinei animale este o procedură utilizată în tratamentul cancerului. Acestea sunt exemple de medicină complementară.

Ce este medicina holistică ?
Multe dintre practicile alternative acordă atenţie pe lângă corpul fizic şi aspectelor mentale, emoţionale şi spirituale ale sănătăţii. Terapii precum hipnoza şi vizualizarea declară că sunt capabile să modifice stările fizice doar prin intervenţii de tip mental. Aceşti specialişti consideră că organismele noastre sunt nişte maşini remarcabil de ascultătoare, capabile să se replieze, să se vindece singure doar prin intervenţii ori stimulări ocazionale. Numele de “medicină holistică” provine din unificarea minţii şi corpului fizic. Practicienii holistici tratează persoana “ ca întreg” spre deosebire de alte forme de abordari ale organelor corpului, ca loc unde au apărut semne, simptome.

Ce este medicina naturală ?
Medicina naturală poate fi considerată orice terapie care se bazează pe propriile puteri/capacităţi de vindecare ale organismului.