miercuri, 1 august 2007

PSIHANALIZA COPILULUI SI ADOLESCENTULUI - Melanie Klein

psih. Gabriela IANCULESCU
psih. Eusebiu TIHAN

Melanie Klein s-a nascut la Viena in 1882 . Este considerata una dintre cele mai mari specialiste in psihanaliza copiilor. Spirit creator, M.Klein a adus contributii remarcabile atat in teoria cat si in tehnica psihanalitica. Multi autori, considera opera sa drept cea mai originala dezvoltare psihanalitica de dupa Freud. Lucrarea “Iubire , vinovatie si reparatie “ a aparut in 1837 , fiind inclusa alaturi de alte lucrari in volumul cu acelasi titlu .
M.Klein porneste in demersul sau teoretic de la relatia copilului mic cu propria-i mama care reprezinta pentru el cel dintai obiect al iubirii si urii . Bebelusul isi iubeste mama atunci cand ea ii satisface nevoia de hrana , iar atunci cand este flamand si dorintele sale nu sunt satisfacute sau cand simte dureri corporale si disconfort el devine dominat de impulsurile de a distruge chir persoana care este obiectul dorintelor sale . Mijlocul de alinare a starilor de foame , ura , tensiune si frica este chiar satifacerea dorintelor sale . Copilul va incepe sa raspunda satisfactiei oferita de mama si grijii acesteia , dezvoltand sentimente de iubire fata de ea ca persoana . Dar , totodata , aceasta iubire este tulburata de impulsurile destructive ale sugarului . Iubirea si ura se afla in permanent conflict in mintea copilului si acest fapt va persista intr-o anumita masura de-a lungul intregii sale vieti . Impulsurile si sentimentele copilului sunt insotite de o activitate mentala , fantasmatica numita de Melanie Klein drept “gandire imaginativa” ( Klein M. , 1994 , pag. 300) . Spre exemplu, atunci cand bebelusul doreste sanul mamei si aceasta nu este prezenta, isi poate imagina ca il are , adica isi poate imagina satisfactia pe care acesta i-o provoaca . Exista, in fiecare dintre noi , o interactiune constanta intre iubire si ura . Chiar si la persoanele a caror capacitate de a iubi este foarte dezvoltata , agresivitatea si ura sunt prezente , dar acestea vor fi folosite in moduri constructive , sublimate . Sentimentul inconstient de vinovatie isi are originea in timpul primei copilarii cand distrugerea fantasmatica a persoanei iubite se datora nesatisfacerii dorintelor copilului .
Asadar in mintea copilului mic se impletesc sentimente de ura si iubire si ca exista o gandire imaginativa a acestuia , el fiind capabil sa-si inchipuie satifacerea sa sau distrugerea altcuiva pe plan fantasmatic .
Paralel cu impulsurile destructive exista , atat la copil cat si la adult, tendinta de a ajuta , de a face sacrificii pentru persoanele iubite care, in fantasma , au fost ranite sau distruse . Imboldul de a-i face pe oameni fericiti se leaga de un puternic sentiment de responsabilitate si de grija pentru ei .
O relatie satisfacatoare de iubire dintre un barbat si o femeie implica un atasament profund , capacitate de sacrificiu reciproc, impartasirea suferintei si a bucuriei , a intereselor si a satisfactiei sexuale deopotriva . Relatiile initiale ale barbatului si ale femeii cu parintii fiecaruia dintre ei si fantasmele aparute in primii ani de viata , au o mare importanta in viata adulta si in relatiile de cuplu. Astfel , daca femeia are o atitudine materna fata de barbat , ea satisface dorintele timpurii pe care acesta le-a avut fata de propria mama . Daca femeia are o viata emotionala puternic dezvoltata , pe langa sentimentele materne , ea va avea si ceva din atitudinea fetei fata de tatal ei si unele din caracteristicile acestei vechi relatii vor patrunde in relatia cu partenerul sau : de pilda , ea va avea incredere si admiratie fata de partener , iar el va fi pentru ea un fel de tata protector . Aceste sentimente vor sta la baza unei relatii in care dorintele si nevoile femeii ca persoana adulta pot fi satisfacute pe deplin. Intr-o relatie adevarata de iubire , fantasmele destructive pe care fiecare dintre parteneri le-au avut in copilarie fata de parinti , vor slabi in forta . Dar ele nu dispar in totalitate si vor conduce la o stimulare a fantasmelor restauratoare , de reparatie a distrugerilor fantasmate din copilarie .
Satisfactia sexuala ofera nu numai placere ci si o senzatie de reasigurare si un sprijin impotriva sentimentelor de vinovatie rezultate din dorintele sadice timpurii . Datoritasatisfactiei pe care cei doi parteneri o incearca , nemultumirile si ura fata de parinti vor incepe sa se diminueze , astfel incat barbatul se va simti oarecum egalul tatalui sau , iar femeia egala mamei sale , aceste sentimente fiind dovada maturizarii lor . “ O fericita relatie a adultilor poate sa insemne o recreare a situatiei familiale timpurii. ” ( Klein M. , 1994 , pag.307 ).
In alegerea partenerului erotic exista profunde motive inconstiente care fac ca doua persoane anumite sa fie atractive din punct de vedere sexual si satisfacatoare una fata de cealalta . Astfel , sentimentele unui barbat fata de o femeie sunt intotdeauna influentate de atasamentul lui timpuriu fata de mama . Acest atasament va fi mai mult sau mai putin inconstient si foarte mascat in privinta manifestarilor sale . Un barbat isi poate alege ca partenera erotica o femeie care poseda caracteristici opuse celor ale mamei lui , dar asta numai in aparenta , intrucat vocea sau unele caracteristici ale personalitatii ei vor fi in concordanta cu impresiile lui despre mama . Sau , in dorinta de a se elibera de un atasament prea profund pentru mama isi va alege o partenera care sa se afle in contrast absolut cu aceasta .
Foarte adesea , pe parcursul dezvoltarii , alte persoane ( sora , verisoara , doica, matusa , etc. ) vor lua locul mamei in fantasmele sexuale si in sentimentul de iubire a barbatului . Prin influentele acestor persoane , barbatul va cauta o femeie prin care sa redescopere relatia sa timpurie .
La fel se intampla si in cazul femeii . Impresiile ei despre tata , sentimentele fata de el , pot juca un rol predominant in alegerea parenerului erotic . Deasemenea , daca obiectul fantasmelor sale sexuale va fi fost altcineva decat tatal ( frate , var , coleg ,etc. ) ea va cauta un partener care sa corespunda imaginii acelui altcuiva .
Desi relatiile de iubire din viata adulta se bazeaza pe situatii emotionale timpurii in legatura cu parintii , fratii si surorile , noile relatii nu sunt doar in mod necesar doar repetitii ale situatiilor de familie timpurii . Amintirile , sentimentele si fantasmele inconstiente intra in noua relatie de iubire in moduri foarte mascate . Dar , pe langa influentele timpurii , exista multi alti factori care actioneaza in relatia de iubire . Relatiile normale ale adultilor contin intotdeauna elemente noi care deriva din situatia actuala .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu