joi, 1 octombrie 2009

GIUVAERUL PALATULUI (15): Prietenii

PRIETENII
Comentariu: Eusebiu Tihan (www.tihan-asociatii.ro)





Regina concubină, Lee Yeon-saeng

Lee Yeon-saeng reprezintă un personaj major în serialul de televiziune Dae Jang Geum.
Ea este cea mai bună prietenă a lui Jang Geum iar naşterea sa şi menţinerea în viaţă a fost posibilă datorită prezenţei lui Jang Geum.
Chiar din prima zi de la intrarea în palat ca şi copii, cele două s-au sprijinit reciproc foarte mult.

Când Jang Geum a fost exilată în insula Jeju, Yeong-saeng a vărsat valuri de lacrimi momente în care regele Jungjong a văzut-o şi a fost încântat de candoarea şi sinceritaea ei. Din acel moment a dorit să-i concubină în ciuda faptului că Choi Seong-geum a făcut remarci negative la adresa Yeon-saeng.
În cea de a doua parte a serialului, Yeongsaeng este cunoscută ca şi Lee Suk-won.
Când Jang Geum revine la palat, Yeongsaeng a rămas însărcinată şi devine Lee Sook-won, adică Lee, concubina regală. Ea a devenit astfel regina consoartă, având 2 fetiţe cu regele Jungjong, prinţesele Jeongsun şi Hyojeong.

Îşi apropie ca şi asistente personale pe maestra sa în arta culinară, Dna Min Mee-geum şi pe Chang-ee.
Yeong-saeng este o fiinţă grijulie, o femeie frumoasă, devotată dar slabă din punct de vedere emoţional şi fizic. Este corectă, conştientă de puterea achiziţionată prin statut dar conştientă în acelaşi timp că nu trebuie să acceseze această pârghie.

Procesează cu elemente de factură emoţională ceea ce îl va ajuta pe rege să iasă din blocajele impuse de protocolul curţii.

Actriţa: Park Eun-hye







Doamna Min Mee-Geum

Actriţa: Kim So Yi

O buna prietenă, devotată, conştientă deplin de mersul lucrurilor şi dornică să ajute. Trăieşte experienţele curţii la nivel senzorial pentru a se bucura de fiecare clipă. Are dialogul său interior, lumea sa utopică. Dornică să fie încurajată şi să îi fie recunoscute valorile.

Ca şi Jang Geum, Domna Han şi Dna Jung, a învăţat că lucrurile şi întâmplările de zi cu zi o fac fericită.



Doamnă însoţitoare Chang-ee

Actriţa: Choi Ja-hye
Chang-ee este un personaj cu o frecvenţa redusă în serialul TV dar este una dintre prietenele apropiate ale lui Jang Geum. În serial Chang-ee este doamnă însoţitoare sub mantia Doamnei Min. La început ea a servit în cadrul bucătăriei regale dar este îndepărtată de către Choi Seong-geum, Prima Doamnă la acel moment. Ea a fost atribuită lui Lee Yeon-saeng. Spre fericirea ei, atunci când Lee Yeon-saeng ajunge concubina regală, aceasta o face pe Chang-ee asistentă personală pe probleme de bucătărie. Spre finalul serialului, Chang-ee este promovată pe poziţia de Sang-Goong adică Doamnă la bucătăria Curţii. Chang-ee este portretizată ca o tânără amabilă, răbdătoare. Îi place să guste din toate mâncărurile bucătăriei, adică este o pofticioasă. Dar ţinând seama că stimularea psihologică în acel cerc foarte strâns ne dăm seama că această "bucurie" nu reprezintă altceva decât dorinţa de a cunoaşte noi senzaţii.
Când Jang Geum revine în palat cu fiica sa, micuţa chiar o întreabă pe Chang-ee de ce mănâncă tot timpul din bunătăţi. Este tipul omului aflat în construcţie.


Medicul din farmacie, Jo Chi-bok

Actorul: Ji Sang Ryul

Un personaj care sugerează un om simplu, fără un cerc social extravagant, sincer, devotat, conştient de poziţia sa şi a celorlalţi. Are curajul de a interveni în situatii de criză ceea ce arată devoţiunea sa. Organizat, meticulos în aspectele profesionale dar doborât emoţional când vine vorba de Jang Geum. Face o proiecţie fantasmagorică chiar pentru Jang Geum; îi permite acesteia orice chiar să citească şi în registrele secrete ale farmaciei-depozitului. Şi aceasta deoarece o recunoaşte ca pe o valoare.

În serial îşi manifestă bucuria şi respectul într-un mod gălăgios tocmai pentru a releva sinceritatea sa.


Femeia medic prieten, Shin-bi

Actriţa: Han Ji Min

O tânără care recunoaşte că nu are mari resurse dar care fără să îşi dea seama este extrem de perseverentă. Iar noi ştim că, atitudinea crează aptitudinea. Vreau să zic că, fiind perseverentă, Shin-bi va deveni o foarte bună femeie medic.
Este sinceră, dornică de cunoaştere la nivel profesional, dar cu ajutorul lui Jang Geum reuşeşte să îşi depăşească blocajele emoţionale şi va reuşi să se integreze şi în planul social. Este un punct de sprijin pentru Jang Geum, aceasta relevându-se în secvenţa în care Jang Geum îi împărtăşeşte secrete ale curţii, mecansime ale manipulării exersate de clanul Choi.



Supervizorul grădinii de ierburi, Jung Woon-baek

Actorul: Maeng Sang Hoon
Un om simplu, care îi vorbeşte lui Jang Geum cu respectul cuvenit unei persoane venite de la Curte dar pe de altă parte îi vorbeşte într-un stil ce îmbină o anumită duritate a celui care este stăpân pe tehnica sa şi, o amabilitate şi emoţie ce provine din împărtăşirea unor reţete ce provin din familia sa (din cercul său emoţional).


Servitorul Li Jing Yuan, departamentul securităţii statului


Actorul:
De fapt aş dori să includ aici grupul lucrătorilor din departamentul eunucilor, al securităţii interne.
















Ce era un simplu servitor eunuc la Palatul Regal din timpul regelui Jungjong?

Ce însemna servitor în Serviciul de securitate a Coreei ce acţiona la ordinele reginei?

Trebuie să înţelegem că persoane extrem de discrete au asigurat continuitatea monarhiei în ciuda lipsei de putere recunoscute chiar de rege.

Personal consider că au avut cel mai mare rol în acţiunea sugerată în serialul tv Dae Jang Geum.

Am urmărit cu bucurie şi cu tristeţe suişurile şi coborâşurile lui Jang Geum.

Am urmărit cu teamă acţiunile clanului Choi.

Am urmărit cu foarte mare interes acţiunile grupului de securitate.

Sunt sigur că devenirea lui Jang Geum nu ar fi fost posibilă fără sprijinul nemijlocit al grupului de securitate internă.

Nu este un joc al întâmplării.

Fără îndoială, Jang Geum a avut un profil de personalitate ce îi permitea dezvoltarea şi atingerea titlului deja obţinut: DAE.

Totuşi, observaţi de-a lungul serialului grija personalului structurii informative pentru protecţia personală a lui Jang geum.

Crede oare cineva că Jang-geum ar fi scăpat cu viaţă din ghearele clanului Choi? Totul era pe viaţă şi pe moarte.

Jang Geum avea un nivel de inteligenţă şi o aplecare spre studiu dar din nefericire aceste atribute nu au ajutat-o să se descurce în matricea socială. Ea a intuit din punctul de vedere al specialistului că ceva se petrece în jurul regelui. De asemenea, serviciul de securitate conştientiza aceste manevre. De aceea, faptul că Jang Geum a manifestat interes pentru studiul acupuncturii, ea având deja o foarte bună pregătire în medicina ayurvedică (că de fapt tot ceea ce face Jang Geum ]n acest serial este ştiinţa ayurvedică) s-a pliat pe interesul reginei soţie şi implicit a serviciului de securitate internă.

Aveau nevoie de cineva care să cunoască viaţa socială de la curte, care să fie iniţiat în protocoalele bucătăriei regale, de cineva care să manifeste creativitate şi spontaneitate în demascarea atacului bacteriologic (otrăvirea sistematică).

Aceasta a devenit Dae Jang Geum.

A fost foarte mult de lucru pentru protecţia sa personală. Jang Geum a devenit indispensabilă familiei regale. A deconspirat matricea de otrăvire a familiei regale şi prin aceasta a ajutat la dezvăluirea complicilor. De aceea i s-a şi permis accesul în biblioteca secretă şi la dosarele personale. Este un mare privilegiu care, atunci când familia Choi l-a aflat au conştientizat că toată reţeaua este deconspirată, că e "începutul sfârşitului".

Oriunde se deplasa, era supravegheată de eunuci, membri ai serviciului de securitate. Am fost martori de-a lungul serialului la acţiuni foarte interesante. Jang Geum a fost extrasă din mediul său, i s-a creat o legendă de acoperire (chipurile a fost ucisă după un protocol secret al eunucilor).

(Parcă văd scena: poziţii ocupate de agenţii familiei Choi pentru a surprinde mişcarea eunucilor în îndepărtarea lui Jang Geum dar şi agenţii serviciului secret care au ocupat alte poziţii, mult mai devreme pentru a-i fila pe agenţii firmei PANSUL. Probabil era o tehnică de cunoaştere).

Şi mai interesant este faptul că după ce i s-a înscenat uciderea, ea fost dusă într-un centru de cercetare al maladiilor. Totul sub coordonarea unui cerc foarte restrâns de lucrători ai acelui serviciu, la ordinul direct al reginei MUNJEONG. Această acţiune ne arată că, exista un serviciu ce exercita o formă de filaj a personajelor de la curte, o analiză şi sinteză asupra acţiunilor terţilor.

Foarte interesant şi faptul că, de fapt clanul Choi era supravegheat chiar de la început, de 5 generaţii.

Câtă răbdare din partea celor care susţineau identitatea şi suveranitatea Coreei.

Ce învăţăm de aici? Necesitatea dezvoltării răbdării, atenţiei, voinţei, persuasiunii. Şi nu în ultim rând, necesitatea educaţiei populaţiei, inocularea dorinţei de cunoaştere pe toate planurile şi cel mai important, necesitatea recrutării de personal pe baza unor strategii psihologice amănunţite.

Prin prisma acestui aspect cred că serialul Dae Jang Geum are un aspect psihologic deosebit de complex.

Pentru mine, după filmul vieţii mele, aş putea spune că DAE JANG GEUM este al doilea mare film căruia i-am dat atenţie. Al treilea film este The twilight samurai (Samuraiul asfinţitului).








3 comentarii:

  1. foarte frumos serialul..imi place foarte mult...mie care nu imi place niciun film din trecut...:X

    RăspundețiȘtergere
  2. mie imi place foarte mult serialul acesta este chiar reusit eu sunt foarte pretentioasa in cazul filmelor dar pot sa spun ca giuvaerul palatului este unul de nota 100 pe scara de la 1 la 10

    RăspundețiȘtergere
  3. serial de nota 10 cel mai frumos din lume sincera sa fiu este serialul meu preferat din tot deauna este super tare as potea sta toata ziua sa ma uit la film

    RăspundețiȘtergere