joi, 1 octombrie 2009

GIUVAERUL PALATULUI (14)> Rivalii

RIVALII

Comentariu: Eusebiu Tihan (www.tihan-asociatii.ro)

Pentru aceasta rubrică am cugetat indelung.
Mi-am spus că personajele înşiruite mai jos sunt actorii şi generatorii a ceea ce se numeşte acţiuni psihologice de intimidare.
Toate personajele ce luptau împotriva lui Jang Geum sunt de fapt reprezentanţii unor puteri ce încercau distrugerea moralului curtii regale şi a populaţiei Coreeii.
Pentru o mai bună cunoaştere a noţiunii de "moral" aş dori să dau o definiţie:
"moralul este o stare de spirit, o dispoziţie, o condiţie mentală, emoţională (cum sunt entuziasmul, încrederea, loilitatea) a unui individ sau a unui grup..., un sentiment de cauză comună cu un grup: spirit de grup, sentimentul apartenenţei la un popor, grup etc".
Aşadar, moralul inseamnă "fermitatea de a suporta oboseala, greutăţile".
Putem spune că aceşti actori încercau destabilizarea moralului populaţiei de la curtea regală şi implicit a întregii populaţiei Coreei .
Cum procedau aceşti agenţi?
Distrugând imaginea unor personaje cu vocaţie în câmpul lor de acţiune.
Aşadar, au ţesut tot felul de conspiraţii în jurul lui Jang Geum, a ofiţerului Min, a oricărei persoane cu potenţial şi care prin ascensiunea lor ar putea să dezvăluie reţeau de agenţi de influenţă, scopurile şi agenţiile din spatele acestora.
Ce se urmărea?
Menţinerea populaţiei Coreei într-o stare de incertitudine, de haos (organizat).
Acest climat social destructurat era nefavorabil regelui căruia i se reproşa astfel incapacitatea de a stăpâni situaţia. În cele din urmă s-ar fi obţinut decăderea regelui şi aservirea faţă de oputere străină.
Suntem deplin conştienţi că o astfel de acţiune psihologică de manipulare a fost începută cu foarte mult timp în urmă iar Dna Choi ne sugerează că familia sa "îşi apără drepturile de 6 generaţii".
Se spune că o acţiune de influenţare şi de cucerire a unui spaţiu prin operaţiuni psihologice poate dura şi 20 ani. Este foarte greu de dezvăluit o astfel de operaţiune.
Ce observăm ca şi caracteristici ale acestui gen de operaţiuni psihologice?
- sunt ofensive sau defensive;
- au o mare rază de acţiune,
- este "neobosită", forţele sunt operative foarte mult timp (spunem adesea despre cineva că: oh, bine ca a iesit la pensie, dar observăm ca înlocuitorul este mai rau decit predecesorul),
- nu ucide ci convinge, nu produce distrugeri fizice (oamenii trebuie sa asculte, cladirile trebuie folosite oricind)
-efectele nu pot fi imediat evaluate deoarece apar cu intirziere,
- acţionează asupra organismului uman prin stimuli de natura diferita: verbala (cuvinte, discursuri), figurativa (simboluri de orice fel), auditiva (muzica)
- "ranitii psihologic" sunt greu de recuperat aşadar sunt scosi de pe piata pe un termen lung (oamenii au simptome de oboseala cronica, somatizări de la dermatite pina la ulceratii etc, au sentimentul inutilitatii si al incapacitatii de a depasi situatii, astfel puterea agresoare vine cu remediile),

Fără îndoială, aceasta matrice-reţea de agenţi de influenţă nu s-ar fi putut construi decât cu sprijinul unor personaje de la curte care avea acces la resurse şi care putea monitoriza întreaga populaţie de funcţionari.
Astfel, prin monitorizarea şi cultivarea orgoliilor, trebuinţelor materiale a diverşilor funcţionari, s-a putut trece la recrutarea unor alte personaje cu rol de decizie.
Cum au reuşit recrutarea acestora?
Ca de obicei, prin cultivarea orgoliilor şi pe baze materiale. Acelor persoane vizate, funcţionari cu stat important pentru puterea/agenţia străină li s-au oferit bani, pământuri, li s-au promis posturi şi privilegii.
Aceste recrutări nu ar fi fost posibile dacă personajele-funcţionarii vizaţi ar fi avut un profil psihologic caracterizat de demnitate, curajul răspunderii. Dar orgoliile nu au nimic de a face cu demnitatea. NU vedem noi oare şi în zilele noastre astfel de episoade?
Pentru a veni în sprijinul populaţiei trebuie declanşate tot operaţiuni psihologice de protecţie. Iar noi am vazut în serial rolul serviciilor de securitate în asigurarea (informativa) şi contracararea operaţiunilor derulate de clanul Choi prin intermediul ministrului de interne şi a primelor doamne. Nu trebuie sa mai mentionam că familia Choi acţiona la ordinul structurilor Chinei dar si ale Japoniei. Apare astfel conceptul de agenţi dubli.

În continuare nu cred că ar trebui să insistăm pe profilele acestor trădători ci să îi privim cu milă pentru felul în care îşi respectă familia, strămoşii şi ţara.
Neputinţa sufletească i-a făcut pe cei de mai jos robii unor altor nemernici.


Prima Doamnă a Curţii Regale
Actriţa: Park Jung Soo (Park Jeong Su)













Ministrul Oh Kyum-ho
(Primul ministru de dreapta)
Actorul: Jo Kyung Hwan









Femeia medic rival
Actriţa: Yeul-yee















Medicul şef
Actorul: Jun In Taek (Jeon/Chun In Taek)








Doamna de curte, Young-ro
Actrita: Leep Ip Sae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu