marți, 22 septembrie 2009

GIUVAERUL PALATULUI (13)>Choi Pan-sul

Profil: CHOI PAN-SUL

comentariu: Eusebiu Tihan (www.tihan-asociatii.ro)

Choi Pan-sul este un personaj oarecum minor în serialul Dae Jang Geum. El este fratele lui Choi Seong-geum.
Choi reprezintă individul foarte bogat şi puternic dar şi omul de afaceri corupt, care promovează corupţia. El aparţine clasei superioare yangban.

yangban, constituia o parte dintre clasele conducătoare a acelei perioade a Coreei, din timpul dinastiei Joseon. Yangban făcea parte din birocraţia agrariană. Spre deosebire de aristocraţia europeană şi cea japoneză, aristocraţia yangban avea elemente meritocrate datorită legitimităţii sale bazate pe câştigarea drepturilor sale prin susţinerea unor examene civile având astfel asigurate statutul de yangban pe o perioadă de trei generaţii de la primul examen civil. Statutul de yangban trebuia reactivat prin susţinerea unor astfel de examene dar în realitate au început să se susţină unii pe alţii prin căsătorii şi asocieri doar între membrii acestei clase.

Pe parcursul perioadei istorice Joseon, monarhia şi clasa yangban au existat pe baza sclaviei claselor inferioare, în special sangmin şi cheonmin, a căror legare de pământ şi servitute permitea claselor superioare să se bucure de o perpetuă viaţă fără de griji.

Împreună cu sora, el instaurează monopolul pe bunurile şi alimentele ce intră în palatul regal, obţinând astfel un profit uriaş. A construit de fapt o firmă căpuşă, unde un functionar de nivel inalt este actionar in firmă şi sprijină din interior, cu informatii foarte sigure acţiunile unui alt acţionar al aceleaşi firme. Pentru susţinerea acestei activităţi acţionarii, Dna Choi şi fratele său vor recurge la manipulare şi persuasiune, la tehnici de punere în dependenţă financiară, morală a oricărei persoane ce ar putea să ajute la dezvoltarea firmei "Pansool". Totul pentru firma lor. Aranjamente politice, economico-financiare.
Care este motivaţia sa?
Distruge prieteniile, distruge bazele culturale ca fundamente ale stabilităţii statului.
Motivaţia sa: instaurarea haosului. Dar este vorba de un haos organizat.
Şi astăzi există aşa numita "Teoria haosului organizat în serviciile militare". Există chiar lucrări de doctorat pe acest subiect.
Nu se vor eschiva să comită crime; personaje aparent obscure vor fi ucise pentru a nu deveni ulterior o problemă; vor otrăvi câmpuri de legume pentru a-l forţa pe rege să aprobe importuri de alimente necesare. Astfel, Pansool forţează acapararea pieţei interne de către concerne străine sub paravanul firmei Pansool. În această afacere, clanul Choi, sesizând dorinţele şi trebuinţele lui Oh Gyeom-ho, şi l-au făcut aliat pe acest ministru, momindu-l şi întreţinându-i acestuia setea de putere. Choi a reuşit recrutarea acestuia prin punerea în dependenţă prin mijloace materiale şi morale. Choi l-a cultivat pe acest ministru oferindu-i în mod repetat daruri, i-a cultivat plăcerea de a fi servit şi înconjurat de oameni umili. S-au prosternat în faţa ministrului inducându-i acestuia ideea că este atât de important şi astfel acesta le-a asigurat clanului Choi protecţia dar de fapt le-a oferit complicitatea în crime la adresa sigurantei statului Coreea. Au ieşit la iveală aranjamente secrete cu puteri străine în vederea subminării şi înlăturării regelui.
Choi, acest întreprinzător şi-a structurat afacerea pe un marketing agresiv, sugrumând orice formă de competiţie şi cooperare pe piaţă.
Dezvoltând un imperiu comercial i-a adus în dependenţă financiară pe toţi reprezentanţii puterii. Ca atare şi-a permis să facă regulile puterii. Din nefericire nu a reuşit penetrarea serviciilor de securitate a statutului, care se raportau direct reginei.


Actorul: Lee Hee Do (Yi Hui Do)

2 comentarii:

  1. Citi asa zisi "oameni de afaceri" nu sunt si astazi ca omul asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si cred ca tipu asta avea si serviciu de genul "bussiness inteligence". Ce atmosfera de toata jena o fi fost si atunci.
    Radha Soami

    RăspundețiȘtergere