duminică, 1 aprilie 2007

CE ESTE EDUCAŢIA LA DISTANŢĂ ?



Drd. Eusebiu Tihan,
psiholog-sociolog
coordonator stiintific
OPINFO CENTER
focus_sebi@yahoo.com


Educaţia la distanţă (sau corespondenţă/studiu acasă) sau deja clasicul I.D.D (învăţământ deschis la distanţă) presupune înscrierea şi studiul asiduu cu o instituţie educaţională care poate asigura suportul material al cursurilor pregătite într-o ordine secvenţială şi logică pentru studiu la domiciliul studentului. Când fiecare lecţie este pregătită, studentul o poate expedia prin fax, mail, computer, distribuire cu scopul ca lecţia să fie corectată, notată, comentată, să primească îndrumare în jurul subiectului de către instructori calificaţi. Lucrările corectate pot fi returnate studentului, schimb care conferă personalizare relaţiei student-profesor.
Iniţial concepută ca un ‘substitut’ la forma de educaţie, instruirea prin educaţie la distanţă s-a dezvoltat căpătând un aspect de “alternativă preferată“ către milioane de oameni ce doresc o educaţie şi pregătire. Programele de educaţie la distanţă sunt astăzi oferite de către colegii şi universităţi, corporaţii dezvoltate, firme extinse şi mici centre de afaceri, agenţii specializate în educaţie, agenţii guvernamentale, de către sectoare militare, asociaţii de producători, instituţii religioase, servicii industriale, formaţiuni politice, organizaţii caritabile, organizaţii non-profit.
Concept dezvoltat în 1890, a atras mai mult de 100 milioane de americani, printre care îi putem enumera pe Franklin D. Roosevelt, Walter P. Chrysler, Walter Cronkite, Barry Goldwater, Charles Schultz şi desigur există mulţi alţi oameni distinşi ai Americii. În omânia conceptul este deosebit de nou.
Spre deosebire de cele mai multe cursuri de educaţie la distanţă oferite de către universităţile şi colegiile “tradiţionale” care sunt orientate pe structuri semestriale şi pe clase de studiu, alături de cursurile instituţiilor acreditate oferite de DETC (Distance Education and Training Council), persoana poate studia în orice moment şi oriunde s-ar afla. Educaţia la distanţă este urmată în special de oameni cu o agendă încărcată şi care doresc să-şi dezvolte cunoştinţele şi abilităţile fără a-şi abandona serviciul, fără a se deplasa de acasă ori să-ţi piardă sursele de venit. Se poate învăţa în timp ce persoana îşi dezvoltă veniturile. Multe cursuri oferă training vocaţional complet, altele pot pregăti pentru un nivel superior al serviciului prezent şi toate acestea fără a pierde sau diminua salariul, fără a întrerupe experienţa sau vechimea în muncă. Se acordă o atenţie în mod individual şi, persoana va putea lucra în pace în mediul său, în căminul său.
În ultimii câţiva ani, tehnologia electronică a jucat un rol semnificativ în transformarea tradiţionalei şcoli de educaţie la distanţă într-o metodă dinamică, interactivă de studiu la distanţă şi aceasta prin uzitarea liniilor telefonice directe, a televiziunii specializate, precum şi a diverselor sortimente de microcomputere, dispozitive video, CD-rom-uri, dispozitive interactive şi alte atâtea inovaţii ale tehnologiei moderne care la noi sunt considerate încă “inoportune”.
Viitorul în ceea ce priveşte studiul la distanţă se anunţă a fi emoţionant !
În Vest, toate cercetările publicate începând din 1920 au indicat că studenţii ce au urmat programe tip corespondenţă/studiu la distanţă au înregistrat rezultate tot atât de bune iar în unele cazuri mai bune decât a copiilor lor fidele din clasele obişnuite.
Şi în România integrată în UE, rezultatele încep sa fie promiţătoare.
Competiţia va demonstra tuturor că valoarea se dobândeşte prin efort personal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu