luni, 21 septembrie 2009

GIUVAERUL PALATULUI (11)> Dna Jung

Profil: Doamna JUNG

Comentariu: Eusebiu Tihan (www.tihan-asociatii.ro)



Actriţa: YEO WOON GYE (Yuh Wun Kye/Gae/Kae)



Doamna Jung am putea spune ca are rolul de bunică.
O doamnă a bucătăriei, instaurată pentru a fi marionetă a reuşit totuşi să dejoace într-o oarecare măsură jocul structurilor. Este pe deplin conştientă că atitudinea şi manipularea clanului Choi nu va avea sorţi pe termen lung.

Nu intervine în sprijinirea lui Jang Geum deoarece ştie că este nevinovată dar este uimită de atrocitatea acţiunilor, de perseverenţa perfidă, de lipsa de scrupule ale celor ce vor să deţină controlul şi fluxul mărfurilor.
Ce tip motivaţie manifestă Doamna Jung?

Are ea o motivaţie intrinsecă/interioară ?
Desigur, şi este predominantă. Se observă din analiza dialogului cu terţii. Se observă din jocul cu copiii, în speţă, dorinţa ei de a împărtăşi copiilor, prin cântec, istorii, experienţe, învăţături.
Ce poziţie sociometrică deţine Dna Jung în "schema" palatului?

Doamna Jung este înainte de toate un lider. Are suficientă experienţă, nu s-a implicat în maşinaţiuni, are principii concrete ("hrana nu trebuie folosită ca mijloc de manipulare"), este severă cu ea însăşi.

Este şi manager. A fost numită în funcţie de superiori fără ca ea să solicite acest post. În ciuda explicaţiilor ulterioare ale sefilor săi, după care ea a fost numită temporar, totuşi ea a asigurat tranziţia într-un sector foarte important al Curţii regale: Bucătăria regelui. Aşadar Dna Jung manifestăşi o motivaţie extrinsecă orientată pe întreţinerea unei ierarhii bazată pe recunoaşterea profesională.
Aşadar, Doamna Jung este un lider acceptat. Chiar şi regele îşi exprimă de nenumărate ori înţelegerea pentru înţelepciunea Doamnei Jung. Ce vrea să spună intervenţia regelui? Ea este un model de urmat, este o personalitate şi nu un VIP (persoană importantă).













Un comentariu:

  1. Actrita YEO WOON GYE a murit in 22.05.2009. Mi-a placut si mie acest personaj. Am revazut episoade care o prezentau in tinerete drept o profesoara vesela si foarte aproape de elevele ei micute, in care canta si se bucura alaturi de ele. Total diferita de dna Jund "prima doamna de la bucatarie" care spre sfarsitul "carierei" a stiut sa se impuna advesarelor ei.
    micha5

    RăspundețiȘtergere