marți, 1 septembrie 2009

GIUVAERUL PALATULUI (3)> Jang Geum

Profil: JANG GEUM
(comentariu: Eusebiu Tihan)
(www.tihan-asociatii.ro)

Actriţa: Lee, Young-Ae

Bazat pe profilul istoric înfăţişat în Analele Dinastiei Joseon, serialul de televiziune se centrează pe eroina Jang Geum (rol interpretat de Lee, Young-Ae), care a devenit prima femeie medic la curtea regala a Dinastiei Joseon, Corea.
Jang Geum este fiica uni ofiţer din clasa mijlocie (chungin) pe numele său, Seo Chun Soo şi, a lui Park Myeong-I, nepoata yangban a unui fost funcţionar de curte.
La începutul serialului, Seo Chun Soo o salvează pe Park Myeong-I (apoi Park Na-in) atunci când a fost executată de către Doamna Choi. Apoi, Myeong-I s-a căsătorit cu Seon Chu Soo şi a dat naşterii fetiţei JANG-GEUM.

Trăind auster şi ascunzându-şi trecutul, totuşi, micuţa Jang Geum dezvăluie într-o anumită situaţie identitatea tatălui fapt ce conduce la arestarea acestuia şi uciderea lui Myeong-I.

Jang Geum reuşeşte să scape cu viaţă şi fructificând anumite situaţii a reuşit să intre în palatul regal.
Evoluţia lui Jang Geum de-a lungul serialului reprezintă pe de o parte subiectul filmului dar pe de altă parte echipa regizorală ne dezvălui aspecte deosebit de fine ale personalităţii umane, elemente de cultură şi civilizaţie dintr-o perioadă deosebit de importantă în istoria Coreei.
Urmărind-o pe Jang Geum observăm aspecte de dezvoltare sau etape ale psihologiei vârstelor din acea perioadă.
Defilarea lui Jang Geum de-a lungul serialului este o lecţie de istorie pe toate componentele sale, dezvoltare la vârsta scolară, alimentaţie şi istoria culinară coreeană, îngrijirea sănătăţii, epidemiologie, asigurarea îmbrăcămintei, relaţionare socială, climat social.
În câte filme sau chiar documentare avem acces la atâtea elemente de cultură şi civilizaţie?
Principala orientare a regizorului a fost nu evidenţierea premiului obţinut de Jang Geum ca şi medic femeie ci, consider ca şi psiholog, că s-a dorit evidenţierea efortului în dezvoltarea personală, în construcţia unor noi structuri psihologice şi sociologice.

Jang Geum este o fetiţă frumoasă şi inteligentă, cu o atitudine extrem de pozitivă, entuziastă, orientată spre a-şi oferi ajutorul tuturor. Se sugereaza astfel deschiderea către nou, către comunicare.
Din nefericire aceste atribute psihologice îi crează nenumărate necazuri şi dificultăţi în integrarea socială şi profesională dar, cu o răbdare şi voinţă de fier reuşeşte să îşi impună personalitatea. Cu un temperament puternic faptul că a avut tot felul de evenimente de înfruntat nu au făcut decât să îi construiască latura caracterială.
Ştim că oamenii au ca moduri de învăţare prioritare următoarele trasee, şi anume: învăţare din încercare şi eroare, învăţare din greşelile altora. Jang Geum a ştiut să extragă semnificaţie din fiecare experienţă. Suportul psihologic pe care l-a primit în cei câţiva ani de viaţă alături de părinţi i-au asigurat reperele, ancorele şi mecanismele de soluţionare pentru viitor. A trăit cu părinţii într-un sat ca şi oameni din cea mai de jos categorie socială. Iniţial, părinţii aparţineau unei clase superioare. Dar la sărbătoarea Gap Ja Sa Hwa, un masacru politic a destrămat toate visele acestei familii, tatăl fiind arestat iar mama şi-a pierdut viaţa.
Ce avea de pierdut Jang Geum?
Doar viitorul , şi acesta nu este de colo pentru cei ce îşi respectă înaintaşii, tradiţia, apropiaţii, natura umană şi înconjurătoare în ansamblu.
Doar viaţa. De aceea, foarte mult timp Jang Geum a umblat îmbrăcată asemenea băieţilor. Acest comportament i-a salvat viaţa. Adaptarea la situaţii noi este una dintre definiţiile inteligenţei.
Doar libertatea. Jang Geum era fericită pentru că avea ceva nepreţuit. Ceva pentru care şi regele şi regina erau invidioşi şi o iubeau pentru că avea libertate.
Libertatea este condiţia de bază de a fi fericit. Ea a înţeles că a fi dependent de un sistem îţi suprimă libertatea. Ea a fost capabilă să transforme suferinţa interioară în fericire. A reuşit să îşi gestioneze furia, să o transforme în energie pozitivă. În sufletul lui Jang Geum nu era loc de furie, de gelozie, disperare, amăgire.
Atentă la detalii, exersându-şi memoria deoarece alte forme de educaţie nu avea, Jang Geum a dezvoltat performanţe uluitoare în recitare, asociaţii mentale, calcule, caligrafie.
Fără îndoială, suntem cu toţii conştienţi că fetiţa din rolul lui Jang Geum a contribuit într-o foarte mare măsură la acceptarea de către populaţie, de către toţi telespectatorii a acestui serial. Micuţa Jang Geum cu numele său Jo Jung Eun, avea 10 ani şi studia la şcoala elementară în clasa a 4-a. Şi în viaţa reală micuţa Jang Geum/Jo Jung Eun se manifesta la fel ca în rolul din film.
Când a intrat la palat ea a devenit discipola lui Han Baek-young, care în cele din urmă se va dezvălui că este prietena mamei sale. Jang Geum reuşeşte să devină Na-in (doamnă însoţitoare) dar pentru ca lumea să nu fie fericită şi lucrurile să nu meargă bine, un membru al clanului Choi intervine şi prin manevre oculte o exilează pe Jang Geum în insula Jeju.

Într-o zi ea a căzut în ghearele conspiraţiei şi a fost exilată din palat împreună cu maestra sa, Dna Han. Pe drum, epuizată de răutatea mediului, Dna Han nu mai suportă umilirea, hărţuirea psihologică şi, refuză să mai trăiască în acea lume mlăştinoasă.
Jang Geum este forţată să lucreze ca şi sclav al guvernului în insula Jeju. Ajunsă în insulă este supusă la o primă încercare şi anme Dr Jang printr-o înscenare îi schimbă hainele. Credeţi că a deranjat-o? Şi pe cele pe care le-a primit le-a purtat cu aceeaşi delicateţe, demnitate şi seninătate. Am învăţat astfel de la eroina Jang-Geum că nu haina face pe om.

Dar există ceva ce ar putea să o blocheze ?
Hmmm!
În insula Jeju a găsit o nouă oportunitate pentru a reveni la palat. Pe insulă destinul i-a scos în cale o femeie medic de o calitate profesională extraordinară. Dezamăgită, rănită de anumite fapte din trecut Dr Jang refuză să mai revină la palat şi, în acelasi timp acceptă să o pregătească pe Jang Geum pentru profesia de medic. Cu ajutorul acesteia va ajunge Eun-yo, adică femeie medic şi astfel a reintrat în palat, mai puternică prin noul statut. Va deveni prima femeie medic din istorie care a servit unui rege. Până astăzi Preşedintele a avut doar medic bărbat. Mai mult, Jang Geum a fost investită în grad de ofiţer şi decorată prin decret al regelui cu titlul de DAE JANG GEUM adică "Jang Geum Cea Mare ". Fără îndoială, au existat foarte multe reacţii. Dar aceasta ne apare ca ceva firesc. Şi în zilele noastre puturoşii, incapabilii "latră la pomul cu rod". Filmul ne arată o realitate socială şi astăzi actuală şi anume, în orice colectiv sunt maxim 2% din membri care lucrează cu sinceritate. Aceasta este o lege şi în sociologie.
Când unei persoane i se blochează ascensiunea şi chiar activitatea firească toţi evită prezenţaîn jurul acelei persoane. Dar Jang Geum a vrut să demonstreze că îi este indiferentă această stare de lucruri. În asemenea conjuncturi vezi cine îţi sunt apropiaţii. Jang Geum a fost sprijinită necondiţionat, făţiş sau subtil de ofiţerul Min. Acesta a considerat că îşi poate investi toate resursele, statutul în a sprijini pe cineva care este caracterizat în special de Sinceritate.
Este aceasta o nebunie, este aceasta Dragoste, este Iubire?
Min, ca şi ofiţer în departamentul securităţii statutului Coreea, aflat în slujba regelui, a fost unul dintre puţinii care au avut discernământul, deschiderea, curajul de a apăra acest Giuvaer. De ce Giuvaer? Este vorba de Diamantul din interiorul sufletului ei pe care Jang geum şi l-a finisat în focul şi vâltoarea vieţii. Ce a obţinut printre altele? Autocontrol, cunoaştere de sine, atribute-resursă extraordinară în gestiunea emotiilor. Prezenţa lui Dae jang Geum emană în permanenţă Sunetul Iubirii.
Serialul ne mai arată ceva, foarte interesant. Ideea de prietenie care, pe zi ce trece este estompată de coca-cola-lizarea şi McDonald-izarea omenirii, o lume în care banul este rugăciunea zilnică.
Lee Yeong-saeng, care a devenit concubina regelui Jungjong şi femeia doctor Shin-bi sunt printre puţinii prieteni care au sprijinit-o.
Dar serialul pe măsura derulării accentuează pe relaţia cu ofiţerul Min.

De ce este necesar ca filmul să focalizeze pe această relaţie?
Din punct de vedere psihologic, filmul abordează structura psihologiei personalităţii umane şi din perspectiva cercurilor puterii.

Care sunt cercurile puterii?

Primul cerc este EU-l.
Jang Geum, ofiţerul Min chiar şi Dna Choi au în permanenţă un dialog interior cu sinele. Este o formă de control interior. Ei pun foarte mare accent pe dezvoltarea Sistemului comparativ intern. Observăm, că stau într-o poziţie aproape cunoscută ca şi lotus, semiobscuritate, mere asezate în încăpere. Şi cel mai important este că, a înţeles că atât timp cât "otrăvurile" sălăşluiesc în inima noastră, fericirea nu este posibilă.

Al doilea cerc al puterii sunt "relaţiile calde". Ce sunt acestea? Sunt relaţiile cu soţul/soţia, cu prietenii foarte apropiaţi, cu rudele.

Al treilea cerc este relaţia slabă emoţional.
Pentru ca un OM să reziste în presiunea socială şi să poată fi creativ, să îşi manifeste discernământul trebuie să aibă acces la primele două cercuri, să şi le controleze din punct de vedere emoţional.
Frustrările fac să izoleze omul de aceste structuri interioare. Jang Geum a încercat din răsputeri să aducă pacea în mediul său; a încercat ca mintea să îi lumineze calea sufletului; a încercat ca faţa sa să aducă zâmbetul pe feţele celorlalţi.

Pentru a putea înţelege şi transforma furia, Jang Geum a învăţat să practice ascultarea plină de compasiune şi să folosească discursul iubirii. Ascultarea plină de compasiune ne poate ajuta pe toţi să suferim mai puţin. Ori fericirea înseamnă a suferi cât mai puţin. Jang Geum şi-adat seama că, în ciuda bunelor sale intenţii trebuie să fie ea însăşi antrenată în ascultarea plină de compasiune. Aceasta înseamnă exerciţiu, mediţatie profundă asupra formelor şi conţinutului problemelor umane. Ea asculta cu un singur scop: să îi confere celeilalte persoane o ocazie să se exprime şi să îşi aline suferinţa. Ea a învăţat să menţină vie compasiunea în timpul ascultării.

Într-un anume fel, povestea lui Jang Geum este o proiecţie ori o sinteză a poporului, este încarnarea problemelor poporului. Aşa cum este tratată Jang Geum este tratat şi poporul şi anume, cu indiferenţă, dispreţ, chiar ură.
Chiar dacă părinţii naturali au murit, Jang Geum le-a creat piedestal în sufletul său. În momentele sale de dificultate îi chema în ajutor. Fiind încolţită de peste tot, această tehnică de psihodramă a ajutat-o să se replieze. Chemarea spiritelor celor aflaţi în nefiinţă nu este o tehnică de voo-do sau magie ci semnifică o solicitare de ajutor chiar în propria-i structură interioară. Probabil că se descărca plângând în singurătatea sa.
Familia adoptativă i-a fost de asemenea de foarte mare ajutor. Jang Geum a ştiut să le fie de ajutor, să le stimuleze iubirea şi ca atare aceştia au transferat emoţia, resurse de orice fel către cea care le era ca şi o fiică.
Mă întreb oare, astăzi câţi gândesc şi se poartă în acest felAdăugaţi o imagine?
Fără îndoială, de foarte mare ajutor i-a fost tânărul Min. Viaţa lui Jang Geum a depins de ajutorul acestui OM.
Priviri pe sub pleoape, atingeri discrete ale hainelor în drumul lor spre îndeplinirea sarcinilor curente, acordarea ajutorului în diverse mici probleme, împrumuturi de cărţi şi strecurarea de poeme pe hârtie parfumată între file sunt gesturi tandre ce arată idealuri, vise neîmpărtăşite, dorinţa spre îndeplinirea unor destine etc.
În tăcere s-a consolidat uniunea spirituală a lui Jang Geum şi a lui Min.
După nesfârşite acţiuni duse de facţiuni ostile contra intereselor casei regale şi a statului Corea, care din nefericire se intersectau cu implicarea spirituală şi profesională a lui Jang Geum, aceasta este "extrasă" de către serviciul de securitate internă într-o situaţie de urgenţă şi "silită" să emigreze. Astfel, Jang Geum va avea timp să se căsătorească dând naştere unei fetiţe Min So-hyun.
La acest moment, viaţa lui Jang Geum tinde să se plieze pe modelul mamei sale, aspect pe care regizorul îl aduce în sfera psihanalizei, a transgeneraţionalului, pe retrărirea evenimentelor derulate în familia de provenienţă. Jang Geum şi Min sunt nişte refugiaţi într-un sat unde trăiesc ca şi indivizi ai celei mai de jos clase sociale.
Dar Jang Geum are curajul şi "sparge" acest stereotip comportamental tocmai pentru a nu se transfera fetiţei sale şi descendenţilor viitori. Căci trebuie să spunem, regizorul vrut să atenţioneze că orice conflict nerezolvat se constituie în ceea ce psihanaliza numeşte a fi "cripte", acele secrete despre care nimeni nu va mai dori să vorbească. Nu este locul să discutăm despre forţa de blocaj şi de distrugere pe care o au criptele.
Jang Geum este atât de energizată de dorinţa de a salva VIAŢA încât ori de câte ori apare o situaţie ea intervine cu totală devoţiune.
Ea salvează iepuri, femei gravide. A descoperit mecanismul anesteziei realizată prin acupunctură.
Unul din alte merite ale primei femei medic este de a fi realizat prima intervenţie chirurgicală de cezariană.
Ca şi poziţie sociometrică, dacă este să analizăm sociologic, Jang Geum este un lider ce manifestă carismă, inteligenţă socială, memorie socială dar timpurile nu permiteau ascensiunea unor asemenea lideri. De aceea, Jang Geum este un reformator neînţeles sau mai bine zis neacceptat.
Nu ştiu de ce îmi vine în minte acea vorbă românească:
"Buturuga mică răstoarnă carul mare"

Am putea spune în încheiere:
"Acolo unde este Dzeu, Ego-ul (întunericul) dispare"

7 comentarii:

  1. totul este la superlativ........si atit de prezent.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte emotionant prezentate aceste profile. Ai avut o idee buna.
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  3. tot serialul reprezinta un crimpei din viata noastra si mai ales ce atitudine trebuie sa avem,fata de aceste greutati si daca vom avea asemenea atitudini, raul ar fi mai putin,si oameni de suflet cu multa credinta mai multi,
    minunat,divin,extraordinar serial
    veronica

    RăspundețiȘtergere
  4. este un film calculat si pshiologic ce ne poate ajuta pe multi oameni dintre noi si sa invatam a sti ce inseamna IUBIRE si FERICIRE

    RăspundețiȘtergere
  5. imi place mult acest film mia schimbat viata multumesc jaggeum de ce sa terminat acest film imi vine sa pling:*:*:*

    RăspundețiȘtergere
  6. pot sa spun ca povestea este extraordinara,si oamenii din ziua de azi ar trebui sa procedeze la fel ca jaggeum sa fie rabdatori,calmi in situatii de criza ,sa nu se dea batuti si sa mearga mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  7. E FOARTE TARE FILMUL ASTA . JANG-GUE E FOARTE DRAGUTA SI DESTEAPTA , E ASA DE COOL. IMI PLACE LA NEBUNIE AM AJUNS LA EP 42 DAR VREAU SA VA INTREB CEVA PANA LA URMA PRIETENA LUI JANG-GUE NASTE UN COPIL SAU NU ? PT STIU DOAR CA EA URMA SA FIE OTRAVITA DE FAMILIA CHOI.

    RăspundețiȘtergere