vineri, 4 septembrie 2009

GIUVAERUL PALATULUI (6)> Regele & Regina

Profil: Familia Regală

Regele JOON-JOONG
Actorul: Im Ho (Lim/Yim Ho)
Dinastia Joseon a durat în perioada: (1392-1910) şi a fost instaurată de către generalul Yi Seong-Gye.
Jungjong din dinastian Joseon (1488 - 1544), născut cu numele de Yi Yeok, a fost instaurat ca rege în secolul 16, când avea vârsta de 12 ani. Puci-ul, este un moment în care o mişcare neconstituţională a înlăturat o guvernare legitimă. Lovitura reuşeşte atunci când gruparea uzurpatoare îşi instaurează legitimitatea iar guvernarea legitimă le permite acestora să îşi consolideze poziţiile strategice, tactice, politice şi ca urmare guvernul legitim va capitula. Acest se poate produce şi datorită presiunii forţelor populare sau a altor forţe non-participante în mod direct.
Urcarea pe tron s-a făcut într-o perioadă în care împăratul Japoniei, Hideyoshi (anul 1500), explora noi teritorii pentru a le anexa. Împăratul era pregătit să atace China şi astfel a cerut Coreei să-i ofere liberă trecere armatei sale imperiale. Ulterior refuzului Coreei, Hideyoshi a trimis prin anul 1592 o armată de 150.000 de luptători înarmaţi cu muschete pentru a invada Coreea.
Cine au fost acele forţe în timpul instaurării regelui Jungjong?
Să ne amintim că, în timpul unui solilocviu (discurs al regelui), acesta recunoaşte că a condus ca un rege marionetă. Să ne mai amintim că, Dna Choi le amintea tuturor că, familia sa este la curte de 6 generaţii, timp în care a ocupat poziţii foarte importante.
Jungjong a fost cel de-al 11-lea rege al dinastiei Josun. A fost un personaj deosebit de educat dar indecis. Îşi cunoştea oare cu exactitate slăbiciunile şi incapacitatea de acţiune în faţa miniştrilor săi ?
Incercând să identific profilul acestui rege am mers fără să vreau şi la domnitorii României acelor timpuri.
Cine domnea atunci?
Neagoe Basarab a domnit intre anii 1512-1521,in total 9 ani.
Ce ştiu eu despre Neagoe Basarab? El a ridicat biserica din Curtea de Arges (1517).
Stefan cel Mare a domnit 47 de ani, intre 1457-1504 în Moldova. Ce ştiu eu despre Stefan cel Mare? A construit câteva mânăstiri ca urmare a victoriilor în lupte.
Dar nu ştiu absolut nimic despre cum se hrăneau, cum se îmbrăcau oamenii acelor vremuri. Oare acei domnitori nu stăteateu decât în lupte? Nu exista şi o viaţă socială? Cum se educau copii? Ce probleme medicale, alimentare avea populaţia?
Cu ce se îndeletnicea domnitorul în Tările Române? Aveau aceştia aspiraţii filosofice? La ce nivel spiritual erau?

Dar ce stim despre Jungjong?

Gyeongbokgung, palatul regal

Despre regele Jungjong istoria relatează că, la începutul reformei sale a încurajat publicarea de cărţi şi ulterior a sprijinit formele de autoguvernare locală în anumite zone, a avut succes în reforma privind examinarea în serviciile civile. Jungjong a fost un practicant şi un promotor al artelor martiale coreene, Taekkyon care în timpul domniei sale şi-au recâştigat renumele si popularitatea. (Forma originală de arte martiale, yusul, versiunea Coreană şi ceea ce unii consideră a fi originea artelor marţiale japoneze, jujitsu, este deja pierdut). Spre finalul domniei sale a înţeles necesitatea sistemului de
apărare şi a încurajat serviciul militar.
Jungjong a fost un administrator generos, calm. A asigurat Coreeii o perioadă de linişte. Istoria relatează totuşi că, regimul său a fost caracterizat de confuzie politică generată de funcţionarii săi corupţi care au împiedicat sistemul de reformă. Sub masca conservatorismului în păstrarea şi respectarea Constituţiei, guvernul îndepărta orice personaj progresist, novator. Altfel, aceştia îşi pierdeau beneficiile.
Pentru prima dată în istoria Coreei, Jungjong şi-a apropiat ca medic personal regal, o femeie.
Jocurile cercului de putere din jurul său au împiedicat cu orice preţ apropierea medicului femeie pentru ca aceasta sa nu impiedice dezvoltarea patologiei sistemului digestive. Probabil că regele, suferind de constipatie cronică, depresie majoră, probleme ale epidermei, a murit din cauza unui cancer la colon.


Regina MUNJEONG
Actriţa: Park Jeong-sook

A trăit în perioada: (1502-1565).
Copiii:
Marele Prinţ Gyeongwon , 1534-1567), unicul fiu
Prinţesa Uihye, prima fiică
Prinţesa Hyosun, 2a fiică
Prinţesa Gyeonghyeon, 3a fiică
Prinţesa Insun, 4a fiică

O femeie deosebit de puternică. Câteva secvente din film ne sugerează că a ştiut să acţioneze cu capul limpede având sprijinul serviciului de securitate interna. A ştiut să instrumenteze acţiuni operative necesare asigurării ordinii de drept.
A condus ţara timp de 8 ani. Si-a dat seama şi a incercat să îi explice regelui că slăbiciunea sa provine din faptul că nu decelează între problemele emoţionale legate de mama sa şi problemele de stat. În episodul în care regina mama refuză tratamentul o auzim pe regina soţie cum îi explică soţului-rege: trebuie să te hotărăşti să diferenţiezi între problemele sociale şi cele personale. El îşi declină dependenţa de mamă sugerând că nu poate face o astfel de departajare.
Sprijinind-o pe Jang Geum ne arată de fapt înţelepciunea fină prin care a spart regulile conservatoare ce înlănţuiau Coreea acelor timpuri. Sprijinind-o pe Dae Jang geum a asigurat de fapt asistenta medicală într-o tara in care poporul nu avea acces la îngrijirea medicală. Deplasarea sa la coliba in care Jang Geum vindeca oamenii cu variola ne arată de fapt, în mod simbolic, recunoasterea urgenta pe care o asigura serviciilor de sanatate.

Actrita: Park Jeong-sook
Astazi, este CEO al Asia Treasure Network

Office: Asia Treasure Network (Korea)

Daewoo Building Naesu-dong 167

Jungno-gu, Seoul, Korea 110-719+82 2 6365 1003 officejspark0204@hotmail.com

7 comentarii:

  1. Nu am inteles din punct de vedere istoric purtarea reginei fata de printul mostenitor. Probabil ca exista o explicatie legata de obiceiurile de curte din vremea respectiva. De ce a dorit moartea printului si care era pericolul care o pandea ? Poate ma ajutati cu explicatii suplimentare.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca ideea a fost de a nu ajunge printul pe tron caci astfel Regina ar fi pierdut toate privilegiile. Daca "s-ar fi intimplat ceva" dat fiind ca printul mostenitor avea o sanatate cam subreda, atunci regina avind doar fete ar fi pastrat tronul foarte mult timp.
    Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. din cate am inteles din episodul de azi, cel caruia ii vroia moartea regina nu era fiul ei, un alt baiat al regelui care urma sa preia tronul si astfel(cred eu) ea ar fi pierdut privilegiile. Probabil ca era un copil dintr-o alta casatorie. Am impresia ca traducearea nu a fost foarte explicita. Cam incurcate itele si probabil ca se va termina serialul si raman tot nelamurita. Daca gresesc va rog sa ma corectati. Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca ai fost atenta la niste detalii. Spune mult atentia ta.
    Eu nu imi permit sa te corectez.
    Regele Joon Joong a avut vreo 8 nevese-concubine dar numai cu regina Munjeong a avut 1 baiat. Acest copil era astmatic si probabil multe altele.
    Daca ai sesizat ca intr-un episod Choi ascundea niste prafuri care sa schimbe sexul copilului reginei. Era episodul in care regina era pe moarte, avusese gemeni dar a scapat doar unul. Probabil ca de la otravarurile marca Choi regina a avut nastere prematura din care unul dintre fetzi a murit. Celalalt s-a nascut cu imunitate scazuta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca in episodul de astazi s-a inteles despre ce print mostenitor era vorba. Desi daca va mai aduceti aminte despre el mai vorbea si fostul prim ministru care era tutore al acestui print.
    Deci regele a avut o prima sotie pe care a exilat-o si acela este baiatul ei , fiind primul nascut a fost numit print mostenitor .

    RăspundețiȘtergere
  6. tocmai am vrut sa va scriu un mesaj in sensul asta. Da, azi m-am lamurit. Aceeasi concluzie am tras-o si eu.
    speram sa va avem langa noi si la urmatorul serial. Ne-ati fost de un real ajutor
    multumesc mult,
    micha5

    RăspundețiȘtergere
  7. Stiti cumva sa se mai difuzeze un serial coreean?
    Am urmarit acest serial pe DVD acum ceva timp.Este realizat prin 2003. Oricum m-am bucurat sa apara si pe ecranele noastre. Interesul meu pt aceasta transpunere Tv a unei istorii se sincronizeaza cu faptul ca sunt interesat si un practicant de terapii complementare, acupunctura coreeana.

    RăspundețiȘtergere