vineri, 4 septembrie 2009

GIUVAERUL PALATULUI (7)> ofiterul Min

Profil: ofiţerul MIN JUNG-HO

(comentariu: Eusebiu Tihan)
(www.tihan-asociatii.ro)
Min Jung Ho este în serial judecătorul lui Hang Sung Bo, ministrul afacerilor din capitala Hang Sung.

În timp ce antrena soldaţii de-a lungul zidului oraşului, ofiţerul Min a remarcat-o pe Jang Geum şi în viitor a ajutat-o chiar am putea spune cu preţul poziţiei şi vieţii lui.
A intrat în diverse probleme atunci când a hotarât să o apere pe Jang Geum. Şi-a riscat propria-i viaţă, necondiţionat, având o motivaţie intrinsecă (motive lăuntrice) sinceră, bazată pe iubire, respect dar şi o motivaţie extrinsecă bazată pe tradiţie, responsabilitate socială, evoluţie a poporului corean, securitate a statului său.
Min a reuşit să absolve examenul de la curte cu o notă foarte mare fapt confirmat şi de expozeul regelui care a demonstrat că Min l-a impresionat prin conţinutul discursului. Regele a recunoscut că ofiţerul Min nu face parte din acea categorie de funcţionari care încearcă să îşi încânte şeful, făcând referire la ministrii care îi cântau în strună. De altfel, ei nu ezitau să îl mustreze prin rugăminţile adresate în cor: "Majestate, va rugăm retrageţi-vă ordinul! Majestate va rugăm retrageţi-vă decizia!"
Este ceva deplasat faţă de astăzi atitudinea servilă a unor funcţionari?
Nu am cunoscut noi oare indivizi care sunt toată ziua la şeful în birou şi îi spun cu non-şalanţă, "vai Şefu' era să aveţi o scamă pe umăr !"
Ofiţerul Min este un om devotat unor cauze nobile. Provine dintr-o familie cu un statut social înalt dar această stare de fapt nu îi provoacă încântare deosebită. Ba chiar refuză să îşi viziteze tatăl chiar la rugămintea lui Jang Geum.
Min este interesat de viitor prin asumarea răspunderii, astăzi, acum şi aici.
Un profesionist, se antrenează frecvent în Taekkyon (un stil ce îşi avea resursele în Subakhui un stil popular de luptă), tir cu arcul, este interesat de arme şi explozibili moderni. Aşadar, este un inovator, un căutător de resurse ce îi pot ajuta pe oamenii săi în acele vremuri tulburi, când Coreea se afla epuizată în faţa unor mari puteri.
Ofiţerul Min se antrena atât ca ofiţer responsabil cu pregătirea militară a soldaţilor dar el ducea o activitate intensă în câmpul operativ-informativ. Sunt suficiente secvenţe în serial care ne arată starea sa de vigilenţă. De aceea, în acceptarea lui Jang Geum ofiţerul Min nu s-a lăsat cucerit doar de sensibilitatea acestei fete ci el a fost interesat şi de complotul ce se descâlcea prin prezenţa lui Jang Geum în anumite circumstanţe. Apărând-o pe Jang Geum el descoperea reţeaua informativă ce penetra pe de-o parte curtea regală şi matricea de sugjugare comercială a Coreei.
Prin deconspirarea acţiunilor clanului Choi ofiţerul Min, dezvăluia un mecanism întins pe o perioadă de 5-6 generaţii cu complicitatea Primei Doamne a curţii regale. Aceasta făcea parte din Familia Choi.
Intensitatea atracţiei lui Min faţă de Jang Geum este îmbinată armonios şi se amplifică exponenţial pe măsură ce acesta conştientizează nevinovăţia lui Jang Geum şi scabroasele aranjamente ale Familie Choi în orice sector de activitate din Palat şi de pe teritoriul Coreei acelei vremi.
Care este motivaţia sa?
Asigurarea ordinii din haos. Tema lui obsesivă este asigurarea ordinii şi securităţii Coreei.
El este un constructor al dmeocraţiei. Îşi doreşte educarea poporului fiind conştient că prin educaţie se va ieşi din întuneric. Îşi doreşte construirea de edificii pentru sănătate. Este un liberal în gândire. Duce o muncă de cercetare în tehnica militară. Îşi doreşte înzestrarea armatei cu tehnică nouă. Este conştient că îşi poate servi ţara şi bunăstarea poporului de oriunde. El spune adesea, că ar fi foarte bine ca orice copil să aibă acces la studii şi la servicii de sănătate.
Fără îndoială, că prin aceste remarci echipa de producţie semnalizează debutul unei perioade de construcţie în Coreea. Prin implicarea alături de Jang Geum în salvarea satelor s-au deconspirat metode de atacuri bacteorologice. Otrăvirea câmpurilor cu legumele ce constituiau hrana cotidiană a populaţiei este una dintre metodele de punere în dependenţă a unei populaţii faţă de o mare putere economică. Prin epuizarea stocurilor de fapt acea populaţie de la sate era obligată să forţeze curtea egală să facă nişte importuri.
Cine avea forţa financiară şi relaţiile comerciale pentru a face aceste importuri?
Clanul Choi sprijinit de înalţi demnitari ai curţii regale cu sprijinul funcţionarilor de la departamentele specifice şi anume, aprovizionare, bucătăria, croitoria. Producătorul ne dezvălui una dintre tehnicile acelei structuri mafiote. Se achiziţionau produse pentru palat în cantităţi care nu erau necesare şi odată intrate în custodia departamentelor puteau fi folosite în interes personal. Ca atare, câştigurile "aleşilor" proveneau din acceptul că permiteau firmei transnaţionale CHOI să introducă produse fără număr în depozitele regale apoi alte venituri proveneau din vânzările acestor produse-proprietatea curţii regale.

Este familiar cu situaţii de astăzi?
Hmmm!

Ofiţerul Min o admiră pe Jang Geum pentru atributele sale dovedite în momente de grele încercări: curajul, perseverenţa, deschiderea, răbdarea, puterea de control. Chiar dacă filmul ne arată pe acest palier o poveste de dragoste totuşi totul este devoalat subtil fără note sexuale groteşti după cum suntem obişnuiţi din filmele americane. Puterea de seducţie a lui Jang Geum este filonul pentru care ofiţerul Min se luptă să îl identifice. Mai mult, este deosebit de încântat că, atunci când a fost rănit de spionii japonezi, Jang Geum a fost cea care i-a protejat viaţa. Ca o formă de respect pentru salvarea vieţii, pentru sentimentele ei, pentru profilul de personalitate ce îl manifestă, Jang Geum este subiectul viselor ofiţerului Min. Poeme strecurate în cărţi, priviri furişate, implicare totală în salvarea vieţii şi demnităţii lui Jang Geum sunt aspecte ale Dragostei prin care ofiţerul Min îi face pe telespectatori părtaşi la dragostea lor.


Ce este Dragostea, se întreabă ofiţerul Min.


Dragostea este o muzică a cărei frumuseţe nu se pierde.
Este durerea plina de dulceata. Este un sentiment ce odată experimentat, nicicând nu poate fi uitat. Este o intrebare a carui raspuns este in mainile indragostitului. Nimeni altcineva nu poate intelege nici măcar o mică fracţie din ea. (Lecţia de Dragoste)
El nu ezită să se confrunte chiar cu regele pentru a nu o pierde pe Jang Geum. Un gest care este punctul culminant al tabloului Dragostei pe care Min o nutreşte şi nu evită să o dezvăluie.
Un ofiţer adevărat, fără gânduri ascunse, totul pe masă, la momentul oportun.

Pe parcursul evenimentelor, pe măsură ce investigaţia sa deranjează anumite cercuri ale puterii, ofiţerul Min este acuzat de către Sa Hun Boo, de la Agenţia de Informaţii Guvernamentale şi concediat pentru eforturile sale de a o ajuta pe Jang Geum, după ce aceasta a ajuns sef la Nae Eui Won, o agenţie guvernamentală pentru sănătate şi medicamente.


*


Cântecul Îndrăgostitului
Alessandro Safina's Hamangyeon

The English lyric of "Ha-mang-yeon
"Ba-ra-me Ji-neun A-ryeon-han Sa-rang
(A vague love which disappears with a wind)
Byeol-he-ye Ji-deut Sa-ra-jyeo Ga-na
(would be gone as if a star falls?) Cheon-hae-reul Gwen-deul Mot-da-hal Sa-rang
(A love which would not end even if all the oceans are combined)
Cheong-sang-e Sae-gyeo Mi-wo-do Gop-da
(is engraved on a blue skirt, which is mean but beautiful.)

Nop-go Neul-jin Ha-neu-ri Na-deo-reo Ham-ke Sal-ja Ha-deo-ra

(The high and drooping heaven told me to live together. )

Gip-go Heo-man Ba-da-ro Sa-ra U-nil je Sa-rang-eun
(My love which will live and weep like a deep and rough sea)

Cho-gang-eul E-wo Heu-reu-ri

(will flow surrounding the Cho River.)


Actorul: Ji Jin Hee










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu