vineri, 4 septembrie 2009

GIUVAERUL PALATULUI (8)> Dna Choi

Profil: doamna CHOI (Choi Seong-geum)



(comentariu: Eusebiu Tihan)
http://www.tihan-asociatii.ro/

Choi Seong-geum este un personaj major în serialul de televiziune Giuvaerul Palatului. Ea este considerată un personaj notoriu sub numele de Doamna Choi.

Dna Choi, este cea care a ucis-o pe Park Myeong-yi, cea mai bună prietenă a sa în faza în care aceasta debuta la palat. Dna Choi a depus energii considerabile pentru a accede în poziţia de sefă a bucătăriei continuând astfel o linie de 5 generaţii şi a cărui privilegiu era de a susţine afacerea familiei Choi. Prin poziţia pe care o avea şi prin sprijinul logistic pe care îl primea din partea familiei Choi respectiv a trasnaţionalei CHOI, aceasta a reuşit să pună în dependenţă financiară şi emoţionalăanumiţi funcţionari de top din schema palatului. Astfel, matricea infracţională structurată de 5 generaţii a reuşit să se perpetueze în palat şi chiar mai mult a reuşit într-o oarecare măsură să îşi exercite puterea. Jocuri de culise, plasări de personal în anumite poziţii, puţină otravă ici şi colo erau unele din sarcinile acestei agente de influenţă pe nume Dna Choi.

Mama lui Jang Geum i-a devenit victimă deoarece, în ciuda prieteniei, Dna Choi a simţit că îi vor fi dezvăluite acţiunile criminale din cadrul bucătăriei. Pentru Dna Choi, alimentele, hrănirea constituiau mecanisme de manipulare extraordinară. De altfel, din acţiunea eroinei bazată pe Analele Coreei, suntem martori la acţiunile Dnei Choi. Aceasta nu ezită să recruteze personal tatonând trebuinţele fiecarei persoane vizate. Miza recrutării era de la o eşarfă, săculeţi de orez, haine, bani, ştergeri de datorii etc. În abordările sale pe termen lung nu ezită să administreze otravă chiar familiei regale pentru a nu naşte băieţi. De asemenea, a menţinut o stare premorbidă familiei regale prin administrare de substanţe toxice greu de depistat. Aceste acţiuni au fost uşor de realizat cu complicitatea funcţionarilorde rang înalt de la curtea regală. Aceştia, fiind cultivaţi de foarte mult timp au fost şantajaţi şi angrenaţi în aceaste comploturi. Astfel, foarte mulţi demnitari au devenit agenţi de influenţă sau executanţi în matricea clanului Choi.

Achiziţia de produse în numele palatului de la firma Pansool a asigurat finanţarea excesivă a acestei firme, ceea ce le-a asigurat baza logistică în extinderea operaţiunilor. Astfel, s-a constituit într-un nucleu de presiune asupra Guvernului Coreei.

Acolo unde au simţit că nu pot recruta au hotărât eliminarea personajelor incomode.

În ciuda acţiunilor sale diabolice, Dna Choi are o grijă extraordinară de familia sa. Fără îndoială, aceasta se petrece deoarece Dna Choi este încolţită de serviciul de securitate internă şi mai mult nu are decât de apărat interesele meschine ale întregii familii. Şi-a transformat familia în unelte de manipulare. Prin atitudinea sa, Dna Choi alterează orice idee de iubire, prietenie. Totul se transformă în ură, interese meschine, dependenţă financiară. Ea o învaţă pe nepoata sa să lupte pentru interesele familiei, pentru "a o ridica pe noi culmi" pentru ca eforturile strămoşilor lor să nu fie irosite. Ce motivaţie are Doamna Choi? Este doar o motivaţie extrinsecă bazată pe dobândirea de renume? Sau se observă şi o motivaţie internă bazată pe recunoaştere internă? Dar pentru că oamenii nu au ce observa prin prisma trăsăturilor caracteriale ale Dna Choi, aceasta, conştientizând respingerea sa pe acest plan îşi intensifică persuasiunea pentru motivaţia extrinsecă. Doamna Choi se vrea un lider şi un manager. Un lider finanţat de o structură financiară ocultă şi un manager acceptat deoarece a căpătat postul de manager: bucătar sef. Dar atributele necesare pentru a fi un lider acceptat nu se regăsesc nici pe de parte în profilul Dnei Choi. Impacientată că nu are forţa morală necesară de a fi iubită, conştinetă că nu are carismă, îşi va intensifica forţa motrică malefică în momentele în care află că Jang Geum se interpune acţiunilor sale. Din profilul sugerat de producător, Dna Choi manifestă din abundenţă, ură, mânie, discordanţă psihică, agitaţie psihomotorie, labilitate emoţională, deteriorarea interacţiunii sociale.

Ce mai observăm? Discursul unei persoane este plin de furie atunci când suferă profund. Doamna Choi, ca oricare dintre oameni căuta şi ea fericirea. Dar o căuta în exterior. Datorită suferinţei îndelungate se umple de amărăciune. Este mereu pregătită să se plângă şi să îi învinuiască pe ceilalţi pentru problemele sale. De aceea, personalul palatului o asculta pe Dna Choi numai din teamă. Nu aveau cum să o evite.

Observăm în profilul Dnei Choi atitudinea celor trei stări ale minţii: ignoranţa, dorinţa obsesivă, furia. Toate sunt dificile iar în momente de furie, care este una dintre cele mai puternice emoţii, poate fi ruinată o viaţă iar sănătatea şi creşterea spirituală se pot prăbuşi.

Scopul vieţii lui Dna Choi devine distrugerea lui Jang Geum. De aceea, Dna Choi este antiteza profilului psihologic al lui Dae Jang Geum.

Una, si anume, Dna Choi, îşi propune doar scopuri materialiste, de a epata ca o elita a societăţii acelei vremi. Este un fin observator al naturii umane dar în special al moravurilor, deprinderilor pe care le poate exploata şi exacerba.

Dae Jang Geum, deloc interesată de partea materială este un fin observator al naturii umane şi a celei înconjurătoare. Vede în manifestările oamenilor cauze ale nemulţumirilor acestora ca fiind nişte somatizări sau alte probleme psihologice. Încearcă să le înţeleagă şi vine în sprijinul celui suferind.

Dna Choi este sora mai mică a omului de afaceri Choi Pan-sul şi, mătuşa lui Geum-yeong. O fiinţă arogantă, egoistă, devine cu mare greutate în ciuda eforturilor sale de manipulare, doamna sefă a bucătăriei. Dorinţa sa de putere o împinge dincolo de orice sentiment uman al prieteniei. În dobândirea puterii pentru Dna Choi nu există prietenie. După ce a omorât-o pe Park Myeong-yi şi conştientizează că fiica acesteiea, Jang Geum este în palat, va declanşa energii considerabile pentru a o suprima. Jang Geum este martorul istoriei criminale a Dnei Choi, o istorie ce se împleteşte cu subminarea puterii regale.

Choi Seong-geum este o persoană reală în istoria Coreei. Analele afirmă că Dna Choi era mult mai groaznică decât au ilustrat producătorii în serial. A fost capabilă să îşi promoveze nepoata, Choi Geum-young pe postul de concubină a regelui. Desigur, opţiunea regelui a blocat această "promovare".

Ea moare în episodul 48, căzând de pe muntele Tongyin, unde era îngropată mama lui Jang Geum.

Am putea spune în încheiere:

"Acolo unde este EU, Dzeu nu mai apare"

*

Actriţa: Kyeon Mi-Ri, este o actriţă sud coreană cunoscută pentru rolul din Dae Jang Geum, şi anume Doamna Choi. Pentru acest rol a avut foarte multe probleme cu populaţia din Coreea. Chiar dacă a avut apariţii sinistre în film, în realitate Kyeon Mi-Ri este o fiinţă fascinantă. Trebuie să conştientizăm că rolul l-a interpretat magistral şi, ca şi psiholog consider că i-a trebuit mult debriefing (tehnici de detensionare-decondiţionare) pentru a o descărca de tensiunea achiziţionată în filmarea serialului.
Ca şi actriţă-femeie, este căsătorită, are 1 fiu şi 2 fiice şi anume, Lee Yun Jin, Cheryl şi Lee Min Hye, Augusta.
Kyeon şi-a făcut debutul ca actriţă la Televiziunea sud coreeană în anul 1984.
Ea a studiat baletul la Universitatea Sejong.




2 comentarii:

  1. Cred ca tipa asta era o acritura. Era bolnava de ura. Sa te fereasca Dzeu sa ai o sefa ca asta. te-ai umplut de toate alea.
    JET

    RăspundețiȘtergere
  2. Mare actrita! Exceptionala frumusete!

    RăspundețiȘtergere