joi, 3 septembrie 2009

GIUVAERUL PALATULUI (4)> parintii naturali

Profil: Părinţii naturali ai lui Jang Geum

(comentariu: psih Eusebiu Tihan)
(www.tihan-asociatii.ro)
Mama: Park Myeong-I
Actriţa: Kim Hye Sun



Park Myeong-I ea are un statut superior ca şi clasă socială. Bunicul său, a fost un funcţionar al curţii ce a pierdut recunoaşterea curţii. Myeong a fost trimisă în palat pentru a câştiga un statut, un salariu, şi pentru a-şi susţine astfel familia. Park Myeong-I este în acest serial o doamnă însoţitoare la bucătăria regală. Nu are prea multe apariţii dar în cele câteva scene tensiunea psihologică este la un nivel ridicat. Myeong, cum i se va rosti numele ca amintire, este victima unei înscenări deoarece a avut curajul să demaşte o tentativă de otrăvire a familiei regale. Ca urmare este ea însăşi otrăvită.

Dar, prietena sa Han Na-in, şi ea o doamnă însoţitoare, reuşeşte să îi amestece în otravă, un antidot şi chiar mai mult, îi strecoară sub haină o scrisoare prin care recunoaşte aranjamentul malefic făcut de unele doamne superioare de la curte. Antidotul administrat de dna Han i-a asigurat lui Myeong şansa de supravieţuire şi mai departe ea a fost salvată de Seo Cheon-soo. După cum se vede în serial, Myeong este a doua femeie foarte importantă în destinul lui Seo Cheon soo. Acesta, după ce o salvează pe Myeong, se va căsători cu ea şi vor avea o fetiţă, şi anume pe Jang Geum. Pe lângă rolul de doamnă de curte care suferă din cauza aranjamentelor nefaste, Myeong este mama eroinei acestui serial.

După ce Seo este arestat din cauza deconspirării identităţii reale de către Jang Geum, mama şi fiica vor fugi, reuşind să reia legătura cu dna Han, devenită la acest momento doamnă de curte. Serialul ne arată bucuria imensă pentru regăsire cât şi diferite încercări făcute de dna Han pentru a-i reda statutul şi libertatea lui Myeong. Din nefericire, complotiştii surprind intenţiile acestora şi vor porni o vânătoare. Myeong-I este ucisă, fiica încercând în iubirea şi naivitatea sa copilărească să o readucă la viaţă. Fetiţa Jang Geum îşi hrăneşte mama decedată cu fructe pe care i le umezeşte chiar cu saliva sa. Dar Myeong-I a plecat dincolo de orice suferinţă veghind de acum încolo asupra fetiţei sale cu toată forţa şi iubirea Universului. Myeong a murit într-o peşteră din Muntele Tongyin. Înainte de ultima suflare, Myeong a rugat-o pe Jang Geum să se lupte să revină în palatul regal şi să rescrie povestea vieţii sale.

Doamna Myeong-I a fost ucisă de Doamna Choi, o persoană ce a intrat în palat odată cu Myeong dar Choi a adus cu ea un uriaş angrenaj al urii, trădării, intereselor personale de cea mai joasă factură.

Jocul Myeong-I şi dna Choi ne reliefează un alt aspect al gândirii lumii orientale şi anume viaţa spirituală versus viaţa materialistă.

Myeong-I este exponentul oamenilor sinceri, cu gindire profundă şi înclinaţii pozitive, spre ajutorul celorlalţi în ideea că fiecare clipă poate fi ultima secundă de viaţă şi de aceea merită să pună la punct toate lucrurile. Nu face nimic pentru interesul personal.

Dna Choi, este exponentul acelui segment de omenire interesată de câştiguri materiale acum şi aici, doar pentru el.

Consider că, acest preludiu prezentat prin drama de o intensitate accentuată pregăteşte nivelul psihologic al întregului film serial. Ca urmare, intensitatea trărilor emoţionale generate de viaţa lui Myeong plus apariţia chipului luminos şi al firii investigative a lui Jang-Geum cea micuţă nu fac decât să înţelegem că, în jurul eroinei Jang Geum se vor derula intrigi, comploturi, descărcări-raptusuri emoţionale.

Myeong, mama lui Jang Geum, nu face decât să pregătească intrarea pe tărâmul cunoaşterii psihologice de către telespectator a eroinei JANG GEUM.

Aşadar, cum putem aprecia rolul lui Myeong ?

Este ea oare un personaj minor?

Putem spune aceasta doar pentru că ea a avut doar câteva apariţii ?





Tatăl: Seo Cheon-soo
Actorul: Park Chan Hwan



Seo Cheon-soo are şi el câteva apariţii în acest serial. Este tatăl lui Jang Geum şi un ofiţer al gărzii regale ce aparţine astfel clasei mijlocii (chungjin). Este primul personaj ce apare în serial. Filmul îl înfăţişează cum practică un antrenament de tir cu arcul şi se răneşte, curgând sânge.

Foarte interesant ales acest simbol. Tirul cu arcul în sine arată prin lansarea săgeţii anumite proiecţii spre viitor. Seo murdăreşte săgeata lansată cu sângele de pe mâna sa. Mâna care a atins-o pe Regina Yun. Săgeata va duce peste ...timp, simbolic vorbind, această dramă ce va lăsa în urmă foarte mult sânge.

Ofiţerul este forţat prin ordinul regelui Seongjong să îi administreze otravă reginei Yun. Regina moare scuipând sânge pe o batistă şi blestemându-l pe Seo şi pe alţi membri ai gărzii pentru faptul că aceştia au cedat complotului.

Fiul reginei va prelua conducerea şi o va răzbuna pe mama sa.

Seo va fugi de la palat şi fiind accidentat, speriat şi inconştient este salvat de un hermit taoist. Hermitul, îi transmite printr-un limbaj încărcat de simbolism că, viaţa sa va depinde de apariţia a trei femei. Hermitul îi va caligrafia trei planşe cu simboluri.

Seo s-a chinuit foarte mult cu explicaţia acelor simboluri.

Mesajul spunea că prima femeie a murit din cauza lui. Simbolul "jin" (astăzi) în combinaţie cu "nu" (doamnă). El a întâlnit astăzi o femeie ce a murit din cauza lui.

A doua femeie va fi salvată de el şi va muri din cauza lui. Al doilea simbol este "shun" (curge) combinat cu "dao" (cap). Acesta însemna că Seo o va găsi pe cea de a doua femeie cu capul într-o apă curgătoare.

A treia femeie îl va ucide dar va salva foarte multe vieţi. Al treilea simbol este "hao" (bun) care este combinat cu "nu" (doamnă) şi cu ''zhi'' (fiu-fiică). Acesta însemna că a treia femeie va fi fiica lui Seo cu cea de a doua femeie.

Seo l-a întrebat pe hermit cum poate scăpa de acest destin. Ca răspuns a primit sfatul să nu o cunoascăpe cea de a doua femeie.

Seo şi-a dat seama că prima femeie a fost Regina Yun.

14 ani mai târziu a întâlnit-o pe Myeong-I imediat ce aceasta a fost aruncată din palat în stare de inconştienţă şi lăsată pe marginea unui râu. Seo a găsit-o pe Myeong-I cu capul în apă. Fără să conştientizeze cuvintele hermitului a salvat-o, a avut grijă de recuperarea acesteia. Şi şi-a dat seama de semnificaţia celui de-al doilea simbol. Park Myeong-I era a doua femeie.

Recunoscătoare lui Seo pentru ajutorul acestuia, Myeong-I s-a căsătorit cu Seo.

Timp de 8 ani ei au trăit ca nişte cheonmin crescând-o pe micuţa Seo Jang Geum.

(cheonmin = cea mai inferioară clasă din timpul perioadei Goryeo şi Joseon din istoria Coreei.)

Pe la acest moment, regele Yeonsangun şi-a vizitat bunica (mama reginei Yun) aflând de la aceasta adevărul despre momentul morţii mamei. Bunica i-a dat batista însângerată ca o dovadă a execuţiei. Ca urmare, regele a ordonat uciderea tuturor participanţilor la acel complot.


Atunci când Jang Geum a vorbit în necunoştinţă de situaţie despre condiţia socială adevărată a tatălui, acesta a fost imediat reţinut şi predat autorităţilor. Seo a conştientizat astfel şi semnificaţia celui de al treilea simbol.


Seo Cheon Soo, tatăl lui Jang Geum, fost ofiţer al gărzii regale, a fost executat.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu