miercuri, 22 februarie 2012

BULETIN DE ANALIZA PRIVIND ELEMENTE ALE CORPULUI UMAN

Clasificarea componentelor Masuratori Lichidele corpului Masa musculara Masa solida a corpului
(1) Fluid intracellular (L) 25,2
(2) Fluid extracelular (L) 12,9 (6) Volumul total al lichidelor=(1)+(2)=38,1
(3) Proteine (Kg) 10 (7) Masa musculara=(6)+(3)=48,1
(4) Substante anorganice (Kg) 4,09 (8) Masa solida a corpului = (7)+(4)=52,2
(5) Tesut adipos (Kg) 13,8 (9) Greutatea =(8)+(5)=66

2. Analiza grăsimii

Bun Substandard Standard Peste standard
| | | | | | | | | |
80% 85% 90% 95% 100% 105% 110% 115% 120% 125%
1.Înaltime (Cm) 166cm


Nota: Media inaltimii la barbati este 172cm si la femei 162cm.
Calcul anticipat al înaltimii : (mostenirea genetica)
Inaltimea la barbati=(inaltimea tatalui + inaltimea mamei) x 1,08/2(cm)
Inaltimea la femei=(inaltimea tatalui x 0,923+inaltimea mamei)/2(cm)


Bun Substandard Standard Peste standard
| | | | | | | | | |
60% 70% 80% 90% 100% 110% 120% 130% 140% 150%
2. Greutatea (Kg) 66kg


Nota: calea pentru calcularea greutatii standard a corpului conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii:
Barbati : inaltimea (cm) - 80) * 70%
Femei : inaltimea (cm) -70) * 60%


Bun Substandard Standard Peste standard
| | | | | | | | | |
60% 70% 80% 90% 100% 110% 120% 130% 140% 150%
3.Masa musculară 48,1Kg


Nota: masa musculară este 35%-48% din greutate. In caz de slabire nu este necesara reducerea masei musculare, ci reducerea grasimii in favoarea masei musculare. Odata cu cresterea masei musculare metabolismul bazal se va imbunatati. Metabolismul bazal asigura energia necesara minima, pentru mentinerea functiilor vitale: respiratia, temperatura, circulatia sângelui. Când masa musculara creste, metabolismul bazal creste pentru a arde grasimile si astfel nu apare obezitatea. Când metabolismul bazal este sustinut, chiar daca se va consuma aceeasi cantitate de hrana, tesutul adipos se va diminua treptat prin ardere. Înseamna ca, daca vrem sa slabim, va trebui sa crestem initial calitatea masei musculare prin imbunatatirea metabolismului bazal. Se recomanda exercitii fizice pentru a imbunatati puterea muschilor, cum ar fi aerobic, stretching-ul.


Bun Substandard Standard Peste standard
| | | | | | | | | |
20% 40% 60% 80% 100% 120% 140% 160% 180% 200%
4. Continutul de grasimi 13,8Kg


Nota: Continutul de grasimi la omul sanatos: barbati 14%~20% , femei 17%~24%.


Bun Substandard Standard Peste standard
| | | | | | | | | |
5% 8% 11% 14% 17% 20% 23% 26% 29% 30%
5. Procentul de grasimi 20,9%


Nota: Procentul de grasimi se refera la grasimea raportata la greutate.
Procentul de grasimi la barbati: 14~20% este normal, 20%-25% este supraponderabilitate, >25% este obezitate;
Procentul de grasimi la femei: 17%~24% este normal, 25%-30% este supraponderabilitate, >30% este obezitate.


Bun Substandard Standard Peste standard
| | | | | | | | | |
0,65 0,70 0,75 0,80 0,85 0,90 0,95 1,00 1,05 1,10
6. Rata grasimii abdominale 0,87


Nota: raportul talie-sold, raportul talie-inaltime (WHR)=W(cm)/H(cm).
WHR Normal Grasime in talie Grasime in sold
Homme <0,9 >1,0 <1,0
Femme <0,8 >0,85 <0,85


3. Alimentatia
Alimentatia
Gradul obezitatii (ODB) 110%
Indexul masei corporale (BMI) 24 Kg/M2
Rata metabolismului bazal (BMR) 1569 kcal
Masa celulelor organismului (BCM) 35,27 Kg

BMI-indexul masei corporale:
Sub ponderal Standard Supraponderal Început de obezitate Obezitate gradul I Obezitate gradul II Obezitate gradul III
<18,5 18,5~22,9 >=23 23~24,9 25~29,9 >30 >=40

BMR (unitate: Caloria)
Metabolismul bazal se refera la conditia fundamentala in care metabolismul asigura energia de baza, in repaus, fara influenta activitatii musculare si la temperatura ambientala, masurata in calorii emise in intervalul de timp/unitate; in conditii normale, cantitatea de caldura emisa de organism pe metrul patrat al suprafetei corporale nu depaseste 15%, acesta fiind valoarea normala a metabolismului bazal. Determinarea metabolismului bazal este o metoda de diagnosticare folosita in disfunctiile tiroidiene, astfel in hipertiroidism, metabolismul bazal se accentueaza, in timp ce in hipotiroidism metabolismul se incetineşte si metabolismul scade. Rata metabolismului bazal are un rol important in procesul de slabire, accelerarea metabolismului prin exercitii fizice fiind de mare ajutor in scaderea greutatii.

4. Evaluare generala
Evaluare generala
Musculatura Greutate scazuta Standard Greutate crescuta
Tip astenic
Obisnuit #
Tipul muscular
Nutritia Sub normal Normal Exces
Proteine #
Grasimi #
Saruri anorganice #
Echilibrul intre membrele superioare si inferioare Bine dezvoltat Standard Sub standard
Membre sup #
Membre inf #
Simetria Echilibrat Ne-echilibrat
Membre sup #
Membre inf #

5. Controlul greutăţii
Controlul greutăţii
Greutate Tinta 60,2 Kg
Controlul greutatii -5,8 Kg
Controlul grasimii -5,8 Kg
Controlul musculaturii 0 Kg

1. Greutatea Tinta: greutatea standard raportata la inaltime.
2. Controlul greutatii: greutatea care este trebuie modificata, valorile negative inseamna ca trebuie sa se slabeasca, valorile pozitive inseamna ca trebuie sa se ingrase.
3. Controlul grasimii: trebuie sa se schimbe masa grasimii, valorile negative inseamna ca trebuie sa slabim (aerobic, exercitii fizice, cresterea metabolismului, arderea grasimilor, cresterea tonusului muscular), valorile positive înseamna ca trebuie sa ne îngrasam.
4. Controlul musculaturii: greutatea standard a musculaturii in raport cu inălţimea.

6. Evaluarea formei corpului

Evaluarea formei corpului:83,1

Standard: >=70 acceptabil; >=80 bine; >=90 excelent.