miercuri, 22 februarie 2012

BULETIN DE ANALIZA PRIVIND GLANDELE MAMARE

Aspectul testat Valori normale
Coeficientul hiperplaziei glandelor mamare 0,202 - 0,991
Coeficientul mastitei acute 0,713 - 0,992
Coeficientul mastitei cronice 0,432 - 0,826
Coeficientul discraziei endocrine 1,684 - 4,472
Coeficientul fibroadenomului mamar 0,433 - 0,796

Descrierea Parametrilor

Coeficientul hiperplaziei glandelor mamare:
Hiperplazia glandelor mamare se refera la hiperplazia tesutului epitelial si fibros al glandelor mamare, modificarea degenerativa a tesutului ductelor mamare si a structurii lobulilor mamari, cu cresterea progresiva a tesutului conjunctiv. Motivul principal este discrazia endocrina. (Discrazia = un dezechilibru între cele patru umori fiind determinat de tulburari de metabolism sau de coagulare)

Coeficientul mastitei acute:
Mastita acuta este un proces inflamator acut datorat unei infectii bacteriene, si in scurt timp duce la formarea abcesului, cele mai frecvente fiind cu stafilococ auriu sau alti coci, ce invadeaza tesutul de-a lungul vaselor limfatice, la femei aflate intre saptamâna a doua si a sasea saptamâna de gestatie. În mod particular la primipare, invazia germenilor are loc prin rănile de la nivelul mameloanelor, dar cauza poate fi si directa din cauza unei boli infectioase. Datorita discomfortului produs de durere si a distrugerii tesutului mamar, precum si a perturbarii procesului de alaptare este necesar sa se ia masuri de profilaxie si tratament imediat.

Coeficientul mastitei cronice:
Mastita cronica se caracterizeaza prin evolutie lenta, o convalescenta prelungita si lipsita de disparitia simptomelor caracteristice; În sân se poate palpa o tumora care la apasare are consistenta dura, are margini neregulate si prezinta sensibilitate, poate avea si adeziuni la pielea adiacenta, nu colecteaza puroi si nu se poate disipa; fenomenul inflamator nu este tipic, febra poate sa cedeze, la fel si frisoanele si astenia.

Coeficientul discraziei endocrine:
Corpul uman dispune de un sistem endocrin ce secreta un numar mare de hormoni, care impreuna cu sistemul nervos controleaza metabolismul, in conditii fiziologice normale fiecare hormon se gaseste in stare de echilibru, dar din anumite motive acest echilibru se poate rupe (unii hormoni vor fi in exces, altii vor fi in cantitate normala, altii vor fi in cantitate redusa) si aceasta va determina aparitia disfunctiilor endocrine cu manifestari clinice specifice.

Coeficientul fibroadenomului mamar:
Fibroadenomul apare in structura fibroepiteliala a glandei mamare. Este de natura benigna fiind una din formele de tumori cele mai des intâlnite, ce apare in corelatie cu perioada cea mai exuberanta a secretiei de estrogen. Poate sa apara începând de la pubertate la orice vârsta a femeii, incidenta cea mai mare fiind intre 18~25 ani, din punct de vedere clinic simptomul principal este tumora, bine delimitata, in aproximativ 75% din cazuri singulara, în general neacompaniata de durere sau secretie prin mamelon, marimea se poate modifica in timpul ciclului menstrual si de obicei creste foarte încet. Cresterea este accelerata în perioada lactatiei si exista o posibilitate (17% din cazuri) sa apara o denaturare sarcomatoasa a fibrelor seroasei epiteliale.