Aspectul testat Valori normale
Testosteron 3,342 - 9,461
Gonadotropina 4,111 - 18,741
Functia erectila 3,241 - 9,814
Descrierea Parametrilor
Testosteron:
Testosteronul este cel mai important hormon masculin (androgen), produs in cea mai mare parte de testicole. Efectele testosteronului asupra organelor genitale si asupra altor organe vitale sunt foarte complexe, aceste procese biochimice nefiind inca pe deplin cunoscute. Testosteronul poate actiona asupra multor sisteme si functii ale organismului. La pubertate secretia de testosteron creste in mod gradat atingând nivelul maxim odata cu maturarea functiei sexuale. Acest hormon sexual este produs in proportie de 95% in celulele interstitiale ale testicolelor si 5% este secretat de glanda suprarenala. Cantitatea de testosteron este scazuta, 0.3 ~ 1.0 ug/dl, existând o fluctuatie pe parcursul celor 24 de ore precum si una sezoniera. Mentinerea nivelului de testosteron este legata de sanatatea fizica, nutritie, boli, alti factori, si de asemenea scade odata cu înaintarea in vârsta.
Gonadotropina:
Rolul gonadotropinei este sa ajute in procesul de maturare a organelor genitale, adica a testicolelor si ovarelor. In cazul unei secretii insuficiente apare displazia organelor genitale si intârzierea dezvoltarii caracterelor sexuale. Inaintea pubertatii secretia gonadotropinei este foarte mica si fara diferente pe parcursul zilei si noptii, in perioada apropiata pubertatii o cantitate foarte mare de gonadotropina se secreta atât ziua cât si noaptea. Odata cu instalarea semnelor pubertatii cantitatea de gonadotropina secretata este semnificativ marita in timpul noptii si este apropiata de doza adultului. Gonadotropina are doua componente: hormonul luteinizant si hormonul foliculostimulant, pâna la pubertate, ambele fiind in cantitate foarte mica. În preajma pubertatii concentratia acestor hormoni creste pentru a stimula maturarea functiei sexuale. La barbati, hormonul de stimulare al foliculinei comanda productia de sperma si hormonul de luteinizare influenteaza functia celulelor interstitiale pentru a produce hormonii sexuali masculini, in mod special testosteron.
Functia erectila:
Fuctia erectila confera corpului cavernos al penisului posibilitatea de a produce dilatarea vaselor (arteriectazia) si cresterea presiunii arteriale, astfel incât peste 200 ml de sânge sa inunde corpul cavernos comprimând sistemul venos. Astfel sangele nu se va mai putea intoarce prin circulatia venoasa si se va produce erectia. In timpul erectiei cei trei corpi cavernosi sunt plini de sânge. Penisul este ca o uimitoare unitate hidro-mecanica naturala, la care functia fiziologica erectila este determinata de dinamica modificarii capacitatii organului sub influenta intrarii si iesirii fluxului sanguin. In functie de marimea penisului un volum de circa 80-200 ml de sânge peste cel normal, invadeaza vasele organului. In timpul excitatiei, creierul si centrii nervosi spinali transmit mesajul si fac ca neurotransmitatorii sa actioneze asupra corpului cavernos al penisului, pentru a se produce arteriectazia si cresterea fluxului sanguin ce va comprima venele, facând dificila intoarcerea fluxului sanguin, finalul fiind aparitia erectiei. Tesutul erectil al penisului are 3 corpi cavernosi: corpul spongios, sau corpul cavernos uretral, ce confera volumul de sânge, si alte doua corpuri cavernoase pereche ce confera duritatea. Sângele este pompat în tesutul erectil, acesta comportându-se ca un burete ce se umfla atunci când este plin de apa. Capacitatea corpului cavernos determina marimea penisului in timpul erectiei. Astfel se poate creste marimea penisului în erectie daca se va creste capacitatea corpului cavernos.