Aspectul testat Valori normale
Bauturile energizante 0,209 - 0,751
Radiatii electromagnetice 0,046 - 0,167
Tabac/Nicotina 0,124 - 0,453
Pesticide 0,013 - 0,313
Descrierea Parametrilor
Bauturile energizante:
Aceste bauturi nu au sau au putini electroliti. În cazul in care persoana consuma băuturi energizante dupa exercitiu, corpul va tinde sa creasca umiditatea si astfel se va reduce presiunea osmotica extracelulara, datorita aportului crescut de lichide care accelereaza alte pierderi de electroliti intracelulari. Unor oameni le place sa bea apa foarte rece dupa exercitii. Desi oamenii se simt racoriti dupa ce au baut apa rece, acest lucru efectuat imediat dupa exercitiu, va stimula musculatura neteda gastro-intestinala sa provoace crampe gastro-intestinale si dureri abdominale. Temperatura apei de preferinta este de 15 – 40 grade C, astfel procesul de recuperare este accelerat. Principalele ingrediente ale acestor bauturi sunt zaharul (sau zaharina), pigmentul, apa carbogazoasa si dioxidul de carbon, aceste bauturi au putini nutrienti dar multe calorii. În cazul in care corpul uman primeste in cantitate excesiva arome sintetice si pigment,organismul ar putea fi afectat, asa ca ar trebui sa se evite consumul acestor sucuri colorate. Sucul de fructe obtinut dintr-o varietate de fructe contine vitamine si zaharuri. Consumul de suc de fructe poate completa vitaminele si sarurile anorganice in organism, acizii organici pot reglementa echilibrul acido-bazic al organismului, stimuleaza secretia de suc digestiv, cresc apetitul si revigoreaza splina.
Radiatii electromagnetice:
I. Ce sunt radiatiile electromagnetice? Schimbarea frecventa a câmpurilor electrice si magnetice genereaza unde electromagnetice, si fenomenul de expunere la unde electromagnetice este numita iradiere electromagnetica. Radiatiile electromagnetice care depasesc limita de siguranta sunt cauza poluarii electromagnetice. În prezent, poluarea electromagnetica a devenit cea mai puternica sursa de poluare, fiind clasata inainte de canalizare, gaze reziduale si zgomot.
II. Radiatiile electromagnetice si sanatatea: pe aceasta tema, legata de impactul câmpului electromagnetic generat industrial (cu frecventa 50-60Hz) asupra sanatatii fizice, tarile occidentale au facut un numar mare de anchete si analize statistice pentru a obtine un rezultat care a fost surprinzator: probabilitatea de aparitie a tumorilor este in strânsa legatura cu radiatiile electromagnetice cu frecventa joasa.
III. Mecanismul de actiune a radiatiilor electromagnetice asupra organismului: corpul uman, fiind un conductor, poate absorbi energia electromagnetica. Sub actiunea câmpului electromagnetic, corpul uman va suferi efecte termice. Cu cât este mai mare intensitatea câmpului electromagnetic cu atât vor fi mai evidente efectele termice. În plus vor interfera cu transmiterea de informatii bio-electrice a corpului uman.
IV. Efectele radiatiilor electromagnetice asupra corpului uman sunt: radiatiile electromagnetice pot avea un impact puternic asupra sanatatii umane, pot modifica functiile neurologice, de reproducere, pot avea efecte asupra sistemului cardiovascular si imunitar, efecte asupra vederii etc. Principalele simptome includ dureri de cap, ameteli, pierderi de memorie, incapacitatea de concentrare, depresie, iritabilitate, tulburari menstruale la femei, cancerul de sân, îmbatrânirea pielii, dificultati de respiratie, dureri de spate s.a.m.d. Rata de aparitie a leucemiei la oameni care au contact cu radiatii electromagnetice este de 2,93 ori mai mare decât cea a oamenilor sanatosi, si rata de aparitie a tumorilor cerebrale este de 3.26 ori mai mare decât cea a oamenilor sanatosi.
Tabac/Nicotina:
Atunci când continutul de nicotina ajunge la 1,2 - 1,8 miligrame, sobolanul poate fi otravit. Componenta principala nociva din tigara este gudronul, si, nicotinamida care este una dintre componentele gudronului. Nicotinamida este, de obicei, comparata cu nicotina, si efectele produse de nicotina sunt bine cunoscut. Cu alte cuvinte tigarile sau inlocuitorii lor care contin nicotina au efecte adverse asupra organismului uman. Atât timp cât nicotina este inhalata, cu siguranta, aceasta va dauna corpului uman.
Pericolul fumatului
I. Carcinogeneza
II. Efectele asupra vaselor de sânge: multe studii sugereaza ca fumatul este factor de risc major pentru boli cardiovasculare si cerebrovasculare; incidenta bolilor cardiace coronariene, a hipertensiunii, a bolilor cerebrovasculare si a bolilor vasculare periferice la fumatori sunt semnificativ crescute. Statisticile arata ca 75% dintre pacientii cu cardiopatie ischemica si hipertensiune arteriala sunt sau au fost fumatori. Rata de incidenta a bolii coronariene a fumatorilor este de 3,5 ori mai mare decât la nefumatori, mortalitatea de boala coronariana la fumatori este de 6 ori mai mare decât la nefumatori, iar rata de incidenta a infarctului miocardic este de 2-6 ori mai mare decât la nefumatori. La autopsie, se observa, de asemenea, ca rata de incidenta a aterosclerozei coronariene este mai mare la fumatori decât la nefumatori.
III. Efectele asupra tractului respirator: fumatul este unul dintre principali factori care provoaca bronsita cronica, emfizemul si obstructia cailor respiratorii cronice. Studii experimentale constata faptul ca fumatul pe termen lung poate afecta si îngusta mucoasa ciliara bronsica si afecteaza gradul de curatire al acesteia.
IV. Efectele asupra tractului digestiv: fumatul creste, in general, secretia de acid gastric cu 91,5% mai mult decât la nefumatori, poate inhiba pancreasul sa secrete bicarbonatul de sodiu si aceasta conduce la cresterea sarcinii acidului duodenal, ceea ce induce ulcerul. Nicotina din tutun poate reduce tensiunea asupra sfincterului piloric si produce un usor reflux biliar, slabind astfel sistemul de aparare al mucoasei stomacului si duodenului, determinând inflamatia cronica si aparitia ulcerului si amânarea vindecarii ulceratiilor mai vechi. In plus, fumatul poate reduce tensiunea sfincterului esofagian care conduce usor la esofagita de reflux.
Pesticide Residuuri:
Pesticidele, metabolitii lor toxici, produsii rezultati din degradarea lor si impuritatile lasate in organism de produsele agricole si de mediu dupa utilizarea pesticidelor sunt numite ca reziduuri pesticide. Oamenii, de multe ori iau in considerare numai reziduurile pesticide care pastreaza structura originala a pesticidelor si neglijeaza metabolitul toxic si produsii de degradare a acestora. De fapt, nu numai compusul original este toxic, ba chiar toxicitatea cronica a metabolitilor sai sau a impuritatilor rezultate din descompunere este egala sau mai grava decât ca a compusului original. Pesticidele pot modifica hormonii ducând la tulburari ale secretiilor hormonale la femei, la oligozoospermie si rata scazuta de supravietuire a spermatozoizilor la barbati; dupa ce pesticidele intra in organism, o parte este convertita de rinichi si de ficat sau expulzata ceea ce creste volumul de munca al organismului si poate provoca boli; o parte este combinata cu hemoglobina din sânge si reduce capacitatea de alimentare cu oxigen, si o parte din pesticidele liposolubile se depoziteaza in grasimea corporala.